Metsäraha voisi notkistaa Etelä-Savon tahmeaa autokauppaa

Uusien autojen myynti tahmasi Etelä-Savossa viime vuonna. Maakunnassa rekisteröitiin viime vuonna 2150 uutta henkilöautoa, mikä on 12 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan autojen valtakunnallinen myynti viime vuonna oli huonoin vuosiin

Kotimaa
Myyntipäällikkö Kalevi Putkonen, Etelä-Savon Auto.
Autokauppa on hidasta, mut ei ihan toivotonta, arvioi myyntipäällikkö Kalevi Putkonen.Paavo Koponen / Yle

Nyt autoliikkeissä on hieman vilkkaampaa, kun luovutetaan loppuvuodesta tilattuja autoja. Myös saataville vaihtoautoille on kysyntää, jos hinta on sopiva.

- Käytettyjen osalta kymmenentuhannen euron kahta puolta olevat, vähän ajetut autot lähtevät kyllä välittömästi. Premium -luokan vaihtoautot kiertävät hitaasti. Huolestuttavinta on se, että lattialiikenne ei ole kovin vilkasta, että mikä on sitten tulevaisuus varsinkin uusien autojen kaupassa, sanoo Etelä-Savon Auton myyntipäällikkö Kalevi Putkonen Savonlinnasta.

Uusi kauppakanava on internet. Koko Suomen vaihtoautovalikoima on helppo tarkastaa tietokoneella, ja se myös näkyy kaupassa.

- Internetin kautta myydään erittäin iso osa vaihtoautoista, nimenomaan alueen ulkopuolelle, Putkonen kertoo.

Kevät ja puukauppa antavat toivoa

Kevääseen liittyy autokaupassa varovaista toiveikkuutta. Muutenkaan taantuman jäljet eivät ole niin pahat kuin parikymmentä vuotta sitten.

- Viime päivät ja ensimmäiset näyttelyt tammikuussa oli selvästi piristymään päin. Ikävää on Savonlinnan suuri työttömyys. Toisaalta, kun edellisen laman aikana asiakkailla oli paljon maksuhäiriöitä, niin nyt niitä ei juurikaan ole, Putkonen toteaa.

Etelä-Savon automyynnille on myös tyypillistä sen riippuvuus puukakaupasta. Autiokauppakin elää metsästä.

-Se näkyy heti, kun puukauppa käy. Kyllä metsärahasta huomattava osa tulee meille. Toivottavasti nyt, kun pakkanen helpottaa puunkorjuuta, niin autokauppakin vilkastuu, toivoo myyntipäällikkö Kalevi Putkonen nojaten varovasti tuliterään myytävään autoon.