1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Suomalaiset halutaan liikkumaan kansallispuistoihin

Epätasainen maasto parantaa pikkulasten motorisia taitoja. Raitis ilma virkistää ja saattaapa verenpainekin hellittää. Upeat maisemat alentavat stressitasoa. Kaikkea tätä tarjoavat kansallispuistot ja vieläpä ilmaiseksi, muistuttaa Metsähallitus vedoten tutkimustietoon.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Mahdollisimman moni suomalainen halutaan reippailemaan kansallispuistoissa. Metsähallituksella on liikuntahanke, jossa korostetaan luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksia.

Kauniit maisemat imaisevat liikkujan helposti mukaansa, eikä siihen tarvita paksua lompakkoa. Kansallispuistoissa voi esimerkiksi lumikenkäillä, patikoida, hiihtää ja maastopyöräillä. Monesti puistoissa on myös esteettömiä reittejä eli liikkumaan pääsee vaikka pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Juvalaispariskunta lähti liikkumaan Kolille saakka.

- Maisemat näyttävät oikein hienoilta tähän aikaan vuodesta, eikä pakkanenkaan haittaa yhtään, kehuu Keijo Myllys.

Eteläsavolaiset Enni Kähkönen ja Keijo Myllys luontokeskus Ukossa Kolilla. Kuva: Esa Huuhko / Yle

- Enimmäkseen kävellään, kun lasketteluihmisiä ei olla, Enni Kähkönen sanoo viereltä.

Kyllä minä mieluummin liikun luonnossa, kuin jossakin jumppasalilla.

Keijo Myllys

Metsähallituksella on käynnissä luontoliikkumiseen kannustava hanke Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Tutkimustieto tukee raittiissa ilmassa liikkumista.

- Siitä on tosiaan näyttöä, että luontoympäristö alentaa stressiä ja verenpainetta, kertoo_ Luonto liikuttamaan_ -hankkeen projektipäällikkö Kati Vähäsarja Metsähallituksesta.

Esimerkiksi pikkulasten motorisille taidoille epätasainen maasto on loistavaa treeniä. Liikunta luonnossa tuleekin tavallaan vaivihkaa.

- Tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunta luonnossa ei tunnu niin rasittavalta kuin sisätiloissa. Luonnossa on niin paljon muuta ihmeteltävää ja katseltavaa, että liikunta tapahtuu siinä vähän huomaamatta.

Luonnossa liikkumista ovat tutkineet muun muassa Metla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tampereen yliopisto ja japanilaiset.

Miksi ihmiset ohjataan aina sisätiloihin?

Metsähallituksen edustaja ihmettelee sitä, miksi julkinen sektori ohjaa niin monesti kuntoutettavat pelkästään sisätiloihin.

- Jos samanlaista saatavuutta saataisiin luontokohteisiin luontoliikunnan kautta, uskon, että se aktivoisi monia ihmisiä, jotka eivät välttämättä mene jumppaan tai kuntosalille, Vähäsarja toteaa.

Juvalaispariskunta vahvistaa ajatuksen.

- Kyllä minä mieluummin liikun luonnossa, kuin jossakin jumppasalilla, sanoo Keijo Myllys.

- Sama juttu. Ei minua saa sisätiloihin, säestää Enni Kähkönen.