PAM: Siivousalalla paljastui räikeitä alipalkkoja

Harva siivooja tai kiinteistönhoitaja saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Palvelualojen Ammattiliiton kartoituksessa olivat mukana Häme-Pirkanmaan kaikki kiinteistöpalvelualojen työpaikat. 

talous
Nainen siivoaa käytävän lattiaa.
Yle

Palvelualojen ammattiliitto PAM löysi kiinteistöpalvelualalta sekä selviä alipalkkoja että muita työehtosopimuksen rikkomuksia.

– Pahimmillaan siivojille on maksettu alle kahdeksan euron tuntipalkkoja. Alin taulukkopalkka on tällä hetkellä 9,25 euroa, kertoo PAM:n aluepäällikkö Niina Koivuniemi.

Toinen ongelma kiinteistöpalvelualalla on, että läheskään kaikki työnantajat eivät tee työntekijöidensä pisteytystä eli määrittele heidän palkkatasoaan alan työehtosopimuksen mukaisesti.

– Häme-Pirkanmaalla tekemämme kartoituksen mukaan yli puolessa alan työpaikoista ei ole tehty lainkaan tehtäväkohtaisia pisteytyksiä.

– Isommat työnantajat osaavat yleensä hoitaa TES:n mukaiset pisteytykset, mutta monien pienten yrittäjien kanssa on vaikeuksia.

– Alalla on myös paljon muun muassa ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka eivät osaa vaatia yleissitovan työehtosopimuksen noudattamista.

PAMin aktiivit ja työntekijät kiertävät ensi viikolla palvelualojen työpaikoilla jakamassa tietoa kiinteistöpalvelualan työehdoista ja keskustelemassa työntekijöiden kanssa heitä askarruttavista työehtoasioista.