Halut eivät häviä – seksineuvontaa tarvitaan myös vanhainkodissa

Hellyyden ja läheisyyden kaipuu ei häviä, vaikka ihminen olisi kuinka dementoitunut, sairas tai ikääntynyt.

terveys
Pariskunnan kädet
Johanna Manu / Yle

Ihmisen seksuaalisuuden muuttuminen iän myötä on yksilöllistä. Ajatus siitä, että esimerkiksi halut häviäisivät jossain tietyssä iässä, on pelkkä myytti.

- Nämä myytit ovat ulkopuolisten päissä. Seksi mielletään yhdynnäksi, mutta se on myös koskettelua ja hyväilyä, sitä voi tehdä yksin tai yhdessä tai se voi olla fantasioita. Se on yksilöllistä, eikä se kuulu kenellekään muulle, sanoo Turun kaupungin seksuaalineuvoja, terveydenhoitaja Marjukka Takala.

Hellyyden ja läheisyyden kaipuu ei häviä, vaikka ihminen olisi kuinka dementoitunut, sairas tai ikääntynyt. Takala soisi, että asia otettaisiin huomioon myös silloin, kun vanhempi ihminen ei enää asu kotona.

- Seksuaalioikeudet ovat myös ikäihmisillä. Tietoa, ohjausta ja neuvontaa pitää olla saatavilla myös vanhainkodissa, hän sanoo.

Tietoa, ohjausta, ja neuvontaa pitää olla saatavilla myös vanhainkodissa

Marjukka Takala

Ikä voi tuoda mukanaan sairauksia, lääkityksiä ja yksinäisyyttä, mitkä vaikuttavat seksielämään. Näin ei kuitenkaan käy automaattisesti.

- Tiedetään, että kiinteä ja seksuaalisesti aktiivinen parisuhde pitää yllä seksuaaliterveyttä. Ikä on pelkkiä numeroita.

Uskomus seksielämän loppumisesta iän myötä saa paljon tuulta purjeisiinsa myös siitä, että ajatus omien vanhempien ja isovanhempien seksistä koetaan vaivaannuttavana.

- Tässä on taustalla se ajatus, että seksiä tarvitaan ainoastaan suvun jatkamiseen. Meidän täytyy vaalia niitä ihmissuhteita, jotka meillä on. Jos asuu yksikseen, pitää huolehtia siitä, että elämä on laadukasta ja tyydyttävää, sanoo terveydenhoitaja Marjukka Takala.