Asunnottomien hätämajoituksesta pulaa Helsingissä

Kovat pakkaset ajavat asunnottomat etsimään hätämajoitusta. EU-alueelta tulevien köyhien majoitus on jäänyt Helsingissä pienen järjestön harteille.

Kotimaa

Yökeskus Kalkkersissa on ollut tungosta kovien pakkaskelien aikaan. Tilat on mitoitettu 25 ihmiselle, mutta viime aikoina yöpyjiä on ollut kolmekymmentä. Kalkkers on Vailla vakinaista asuntoa ry:n ylläpitämä hätämajoituskeskus.

- Jos tällaisella pakkasella tulisi enemmänkin, meidän on vaan pakko ottaa vastaan, sanoo toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen Vva ry:stä.

Kalkkersin asiakkaiden joukossa on suomalaisten lisäksi muun muassa romanialaisia, belgialaisia ja virolaisia. Osa heistä on keikkatyöntekijöitä. Kaikki eivät ole osanneet varautua Suomen olosuhteisiin.

- Nämä ihmiset ovat aika huonoissa vaatteissa. Jotkut ovat semmoisessa kunnossa, että meidän työntekijämme ovat akuuteissa tilanteissa tuoneet näille vaatteita kotoaan.

Lehtosen mukaan EU-maista Helsinkiin tulevat ulkomaalaiset hakeutuvat pääasiassa Kalkkersiin.

- Jos he menevät esimerkiksi Helsingin kaupungin majoitukseen, heidät lähetetään sieltä oman maansa lähetystöön, koska heillä on turististatus.

Kuntien ei tarvitse järjestää hätämajoitusta EU:n alueelta tuleville ihmisille. Vva ry:n mukaan ihmisten jättäminen ulos pakkasilla on ihmisoikeuksien vastaista.

- Vapaa liikkuvuus on valtioiden välinen sopimus. Siinä ei kuitenkaan huomioida, että kaikki eivät pärjää täällä. Myös köyhä väestö liikkuu, Lehtonen sanoo.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n etsivän työn tiimi on havainnut, että yhä useammat kodittomat yöpyvät myös rappukäytävissä ja autoissa.

Myös Hietaniemenkadun palvelukeskus toimii äärirajoillaan.