Näyttelijä elää roolien tahtiin

Lähes puoli vuosisataa teatterilavoilla esiintynyt näyttelijä Mirja Turkkila-Glad aikoo viikonloppuna istahtaa alas ja kilistää kuohuvalla. Juhlaan on aihetta, sillä kasassa on valtava kokoelma rooleja niin lastennäytelmistä, komedioista kuin draamoistakin. Haasteet ja onnistumiset ovat temmanneet kokkolalaisnäyttelijän mukaansa.

teatteritaide
Kuvassa Mirja Turkkila-Glad pukeutuneena hiireksi
Päivi Karjalainen / Kokkolan kaupunginteatteri

Teatterikärpänen puraisi jo 13-vuotiaana nuorta Mirjaa porilaisen koulun näytelmäkerhossa. Toki ammatti ei vielä ollut mielessä. Sen sijaan myöhemmin opiskelemaan pyrkivälle nuorelle naiselle mikään muu ei olisi kelvannut.

Nyt 45-vuotista taiteilijataivalta juhliva näyttelijä miettii, että ammatti on ollut raskas, mutta erittäin palkitseva. Vauvalomat ovat tulleet tarpeeseen.

– Kun perhettä tuli, huomasin epäkohdat ammatin ajankäytössä. Vaikeat työajat ja ainaiset iltatyöt. Kuormitusta on henkisesti ja fyysisesti. Siksi lasten syntyminen toi tarpeellista taukoa.

Mirja Turkkila-Gladin mielestä 6-7 vuoden tauko tekisi hyvää jokaiselle näyttelijälle.

– Tämä työhän ei sillä lailla ole koskaan pois sinulta. Kun produktio on menossa, sen mukaan eletään. Se on produktiosta kiinni, kuinka paljon.

Parhaita ovat olleet sellaiset roolit, jotka ovat antaneet euforisen onnistumisen tunteen yleisöön nähden.

Lavakonkarin elämä ei toki lavalla ole ollut pelkkää rankkaa puurtamista. Mukana on monia erittäin palkitsevia hetkiä.

– Palkitsevimpia ovat olleet roolit, jotka antavat ja ovat haastavia. Sellaiset, jotka liippaavat läheltä omaa näyttelijyyttä. Parhaita ovat olleet sellaiset roolit, jotka ovat antaneet euforisen onnistumisen tunteen yleisöön nähden.

Niitä ovat olleet esimerkiksi Kokkolan kaupunginteatterissa nähdyt Viimeiset mitalit, Helene ja Opaali. Juuri nyt lavalla esitettävä Suurenmoistakin on sellainen, miettii Turkkila-Glad.

– Suurenmoista on suurenmoinen juttu minulle. Rooli olisi ollut minulle ehkä helpompi, jos olisin ollut hiukan nuorempi. Kun ikää on tämän verran, se on ollut sangen haastavaa. On ollut myös palkitsevaa, kun olen selvinnyt hengissä, miettii taiteilijajuhlia lauantaina viettävä Turkkila-Glad.

Lauantain juhla kuluu Suurenmoista-näytelmän merkeissä. Tärkeätä itse sankarille on se, että omat lapset pääsevät kaikki paikalle.