Hyppää sisältöön

Alma suunnittelee luopuvansa viikonlopun paperilehdistä maaseudulla

Kohonneet kustannukset pakottavat lehtitaloja miettimään kokonaan uusia keinoja pitää yllä kilpailukykyään. Alma Aluemediassa suunnitellaan, että sähköinen lehti jaettaisiin maaseudulle tilauksen kylkiäisenä. Viikonloppulehdet voisivat olla sähköisiä, eikä paperilehteä jaettaisi lainkaan. Taajamissa joutuisi sähköisen lehden edelleen ostamaan erikseen. Suunnitelmiin kuuluu myös uuden iltapäivälehden lanseeraus.

Alma Aluemedian liiketoiminnan johtaja Kari Juutilainen on seurannut kiinnostuneena Hufvudstadsbladet -lehden kokeilua, jossa lehti ilmestyy kaksi kertaa vuorokaudessa, ensin aamulla ja sähköisenä versiona uudistuneena iltapäivällä. HBL Kväll -iltapäiväpainos ilmestyy kello 16 maanantaista perjantaihin.

- Olen sen Höblän noteerannut ja se kyllä hyvää palvelua. Seuraamme siitä saatavia kokemuksia mielenkiinnolla. Me olemme samanlaista mallia katselleet ja konseptivaiheessa sitä on pitkään pyöritelty. Sitä ei ole vielä tuotu tuotantoon, mutta todennäköisesti jossain vaiheessa tuodaan. Tämä tietenkin vaatii sen, että ihmisten täytyy oppia lukemaan sähköisiä lehtiä ja siihen suuntaan ollaan koko ajan menossa.

Alma lanseerasi vastikään maksullisen verkkopalvelun ja iltapäiväpainoksen kehittely tuotteeksi asti tapahtuu vasta sen jälkeen, kun kokemukset maksullisuudesta on kerätty.

- Nämä liittyvät toisiinsa siten, että koko ajan pohditaan, millainen sen iltapäiväpainoksen pitäisi olla. Onko se lehtimäinen vai onko se lupaus osa verkkopalvelua, jolloin annetaan lupaus, että jollain sovitulla kellonlyömällä verkkopalveluun päivitetään suuri määrä uutissisältöä. 

Tekniikka molempiin julkaisumuotoihin on jo olemassa.

- Lehden muoto näyttää olevan monille lukijoille se luontevin tapa käyttää sähköistä versiota. Lehti on käyttöliittymänä tuttu ja turvallinen Sen hyvä puoli verrattuna pelkkiin verkkosivuihin on se, että lehti selkeästi alkaa jostain ja päättyy, eli se on selkeästi hahmotettava kokonaisuus, sanoo Juutilainen.

Verkkopalvelut pelastamaan maaseudun lehdet

Uudistuksien taustalla on myös todellisuus maaseudulla.

Voi olla kymmenien kilometrien päässä muutamia tilauksia ja tilaushinta ei enää kata niitä kustannuksia, joita lehden perille toimittaminen vie.

Kari Juutilainen

Lehti ilmestyy aamuvarhaisella, mutta se saapuu luettavaksi pahimmillaan vasta myöhään iltapäivällä.

- Näitä sähköisiä versioita tullaan tarjoamaan rinnalle siten, että jos ihminen saa maaseudulla lehtensä vasta iltapäivällä, sähköinen lehti kytketään tilaukseen. Asiakas saa lehden luettavakseen heti aamulla. Lukukokemusta voi jatkaa sitten myöhemmin, kun paperinen ehtii tulla perille.

Ruutukaava-alueella sähköistä versiota ei tulla tarjoamaan kaupan päälle.

- Sähköinen lehti on kaupallinen tuote, kuittaa Juutilainen.

Viikonloppujakelu erittäin kallista

Myös viikonlopun paperilehdet ovat ongelma maaseudulla.

- Siellä on kalliita linjoja ja pitkiä pistoja. Voi olla kymmenien kilometrien päässä muutamia tilauksia ja tilaushinta ei enää kata niitä kustannuksia, joita lehden perille toimittaminen vie.

Näissä tapauksissa Alma Aluemedia tulee tarjoamaan viikonlopun lehdet sähköisessä muodossa.

- Vanhoja lehtiä ei sitten paperisina välttämättä tuoda edes maanantaina.  Tilaus muutetaan siten, että lehti on arkena paperinen ja viikonloppuna sähköinen. Tutkimme vielä mahdollisuuksia  laitebundlaukseen, eli tarjotaan lukulaite siihen samaan pakettiin.

Lapissa Almalla on ollut jo kokeiluja, joissa annettiin tabletteja lukulaitteeksi.

- Ihmiset ottivat sen erittäin hyvin vastaan. Kokeilun päätteeksi 50 laitteesta 49 lunastettiin jatkuvaan käyttöön, sanoo Juutilainen.

Kaikkien kokeiluiden taustalla on kustannusten kohoaminen. Yhä kalliimmaksi käyvää lehteä jaetaan yhä harvemmille asiakkaille. Kokonaiskustannukset eivät laske samassa suhteessa eli jakaja ajaa saman määrä kilometrejä.

- Olemme valmiita kokeilemaan kaikenlaista, että saisimme pidettyä palvelutason mahdollisimman hyvänä ja saisimme taklattua kaikkein suurimmat hinnankorotusuhat.

Alma Aluemedia on muun muassa Aamulehden, Satakunnan Kansan, Lapin Kansan, Pohjolan Sanomien ja Kainuun Sanomien julkaisija. Lisäksi yhtiö julkaisee 29 paikallis- ja kaupunkilehteä ympäri maata. 

.
.