Hyppää sisältöön

Jatkuuko lohen ostoboikotti tulevana kesänä?

Tulevan kesän lohenkalastus aiheuttaa jo päänvaivaa pohjoisessa. Ammattikalastajat miettivät, uskaltaako uusiin pyydyksiin investoida, tuleeko saalista, ja jos tulee, saako sen myytyä. Myös paikallinen kauppias joutuu pohtimaan kantaansa luonnonloheen: Otetaanko kalaa myyntiin?

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Luonnonlohen myynti tulevana kesänä arveluttaa kaupanalaa. Esimerkiksi Ruokakeskon johto pohtii lähipäivinä, suositellaanko K-ryhmän kauppiaille luonnonlohen myyntiä vai jatketaanko viime kesästä tutulla linjalla.

Tuolloin Kesko suositteli kauppiailleen, että ne eivät myisi Itämeren lohta. S-ryhmän liikkeissä luonnonlohta aiotaan myydä edelleen.

Isot kauppaliikkeet eri linjoilla

Viime kesänä tunteita kuumensi luonnonlohen ostoboikotti. Sen seurauksena osa kauppiaista ilmoitti, ettei ota myyntiin WWF:n uhanalaisten kalojen listalla olevaa Itämeren luonnonlohta.

Keskon linjaus saattaa hyvinkin muuttua, sillä yhtiön edustaja on istunut työryhmässä, jossa pohdittiin maa- ja metsätalousministeriön johdolla Itämeren lohistrategiaa.

- Kyllähän me siinä tullaan joka tapauksessa tavalla tai toisella lohistrategiatyöryhmän työ huomioon ottamaan. Meidän kalalinjaus on itsenäisille kauppiaille suositus, mutta kauppiaat noudattivat sitä viime kesänä hyvin paljon, sanoo vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo Keskosta.

Sen sijaan kilpailevassa S-ryhmässä linjaus on toinen. Valikoimajohtaja Ilkka Alarodun mukaan yhtiö on työskennellyt ministeriön lohityöryhmässä sen eteen, että alalla syntyisi yhtenäinen tahtotila lohen suojelemiseksi.

- Olemme tyytyväisiä, että tällainen tahtotila on syntynyt ja sitoudumme lohityöryhmän päätöksiin. Osuuskauppamme voivat myydä luonnonlohta alueellisissa valikoimissa, jos niin haluavat. Emme kannata yrittäjiin kohdistuvia ostoboikotteja vaan meistä yhteistyö kaikkien toimijoiden kanssa tuo paremman lopputuloksen myös lohen suojelussa, sanoo Alarotu.

Pohjoiseen oma viilaus

S-ryhmässä luonnonlohen myyntiin suhtaudutaan myönteisesti, mutta lopullinen päätösvalta on alueellisten osuuskauppojen käsissä. S-ryhmän lähes 200 palvelutiskistä pieni osa on valtakunnallisen elintarvikeyhtiö Apetitin hoidossa, joka noudattaa omassa päätöksenteossaan WWF:n suositusta.

- Kun tämä asia sai julkisuutta viime kesänä, niin me käytiin keskustelua asiakkaiden kanssa, ja päädyimme siihen, että meidän hoitamissa myyntitiskeissä luonnonlohta ei ole myynnissä. Meidän reaktio lähti liikkeelle hyvin pitkälti siitä, mitä mieltä asiakkaat eli alueosuuskaupat olivat, painottaa toimitusjohtaja Matti Karppinen Apetit Oy:stä.

Pohjois-Suomen alueella toimivassa Osuuskauppa Arinassa nähdään, että luonnonlohi, jos mikä, on lähiruokaa. Arina onkin sorvannut tulevaksi kesäksi oman linjauksen Apetitin kanssa. Näin esimerkiksi Kemin, Tornion ja Oulun Prismoissa luonnonlohta myydään tavalliseen tapaan.

- Kyllä me Arinassa toimitaan S-ryhmän linjauksen mukaan eli meillä on Perämeren luonnonlohta myynnissä. Alueellisia viilauksia voidaan tehdä ja mekin on Apetitin kanssa tästä keskusteltu paikallisella tasolla. Meillä on hyvä yhteisymmmärrys siitä, että meidän Prismoissa Apetitin pisteissä luonnonlohta tulee olemaan myynnissä, painottaa valikoimapäällikkö Janne Tapio Osuuskauppa Arinasta.

Kauppiaat ovat mietteliäinä

Kaupan kalatiskin ääreen pysähtyvä kuluttaja miettiikin, ostaako Norjasta rahdattua kassilohta vai tutuilta vesiltä pyydyksiin uinutta luonnonlohta. Päätös luonnonlohen ostoboikotista ei ole helppo kaupan alallekaan, joka rummuttaa lähiruoan puolesta.

- En ole tehnyt vielä päätöstä luonnonlohesta tämän vuoden osalta, mutta viime kesänä lohta oli myynnissä, kuvailee kauppias Antti Kaarlela K-supermarket Ykkösestä Torniosta.

Viime kesän ostoboikotti näkyi torniolaisessa kalaliike Hastissa siten, että lohta ei saatu eteenpäin tavanomaiseen tapaan. Luonnonlohta ostettiin lopulta 20 000 kiloa, mutta se on pieni määrä vuosittain käsiteltävästä 1,2 miljoonasta kalakilosta.

Myyntipäällikkö Jouni Hastin mukaan yksi vaihtoehto on jatkojalostaminen, jos Itämeren lohta ei saada myyntiin kalatiskeille.

- Me on tehty luonnonlohesta pakastettua kuutiota ja sen menekkiä kokeillaan muissakin tuotteissa. Luonnolohi on kuitenkin lähiruokaa, joten sillä on tällä alueella iso merkitys, sanoo Hast.

Paikallisilta kauppiailta liikenee ymmärrystä ammattikalastajille, joiden elinkeinon harjoittamista lohiboikotti hankaloittaa suoraan. Moni on vuosien takaa tuttu kalantoimittaja, jolta ostetaan erikoisempia eriä, kuten madetta tai Perämeren maivaa.

Jos kirjainkaupoissa kuunnellaan herkällä korvalla omia keskusliikkeitä, niin asiaa pyöritellään myös ketjuihin kuulumattomissa myymälöissä.

- Ensi kesästähän ei vielä tiedä, riittääkö lohta edes myyntiin asti, mutta viime kesästä palautetta ei tullut, luonnehtii kauppias Markku Vuokila, jolla on Tampereen Säästötexin myymälät Kemissä, Torniossa ja Rovaniemellä.

Ruokakohut tekevät varovaisiksi

Kaupanalalla ollaan kuitenkin äärimmäisen varovaisia kommenteissa, veikö luonnonlohen ympärillä vellonut kohu mahdollisesti jo asiakkaita ja miten käy tulevana avovesikautena. Yhtä mieltä ollaan siitä, että ruokakohut ja ostoboikotit voivat tehdä paljon hallaa.

- Keskollekin kaikkiaan ja vallankin ammattikalastajille tilanne viime kesänä oli kerta kaikkiaan hankala. Toisaalta on ammattikalastajien toimeentulo ja lähikala-kysymys ja toisaalta taas lajin uhanalaisuus, joka on myös tärkeä kysymys, pohtii Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

- Kyllä todella varpaillaan tarvitsee olla ja jo ennalta ehkäisevästi selvittää asioita ja sitten, jos tilanne tulee päälle, niin mahdollisimman nopeasti ottaa kaikki kiinni ja hoitaa tiedottaminen mahdollisimman nopeasti ja avoimesti, painottaa valikoimapäällikkö Janne Tapio Osuuskauppa Arinasta.

- Niin se vain on, että yleinen paine ja negatiivinen julkisuus voi vaikuttaa kaikenlaiseen kaupantekoon, sanoo kauppias Markku Vuokila.