Tutkimus: Tekstiviestin kirjoittaja kävelee kuin robotti

Katseen kiinnittäminen puhelimeen saa ihmisen poikkeamaan reitiltään, vaikka hän ei tajua sitä. Se puolestaan altistaa onnettomuuksille, todistaa tuore tutkimus.

Ulkomaat

Australiassa tehty tutkimus osoittaa, että tekstiviestien kirjoittaminen kävellessä muuttaa ihmisen kävelytapaa. Kun katse kiinnittyy tekstiin, pää liikkuu tavalla, joka tekee kävelystä robotin liikkeiden kaltaista ja saa ihmisen poikkeamaan suunnasta, kertoo Länsi-Sydneyn yliopiston tutkimus.

Onnettomuusalttiuden myönsi myös kokemuksesta yli kolmannes kokeeseen osallistuneista.

Tutkimus sai kimmokkeen australialaislehtien pikku-uutisista, joissa tekstiviestin kirjoittajia oli kävellyt suihkulähteeseen, laiturilta mereen tai junakiskoille. Vakavimmillaan tekstiviestien lähettelyä kesken kävelyn pidetään merkittävänä osasyynä jalankulkijoiden lisääntyneisiin liikennekuolemiin.

Asian selvittämiseksi värvättiin koeryhmäksi 26 ahkeraa tekstiviesteilijää. He olivat keskimäärin 30-vuotiaita eli vielä iässä, jossa ihmiset arvelevat pystyvänsä moneen asiaan samanaikaisesti.

Jokaista pyydettiin kävelemään 8,5 metrin matka kolme kertaa: ensin ilman puhelinta, sitten tekstiviestiä lukien ja lopuksi tekstaten. Kahdeksan kameran ottamista kuvista saatiin tarkka 3D-mallinnus ruumiin, raajojen ja pään liikkeistä suhteessa toisiinsa.

Tutkimuksessa todettiin, että tekstien kirjoittaminen sekä hidasti kävelyä että käänsi suuntaa, vaikka koehenkilö luuli kävelevänsä suoraan eteenpäin. Tekstiviestin lukemisen vaikutus oli samantapainen, mutta ei läheskään yhtä suuri.

Tutkijoiden robottikävelyksi nimeämä liike voi viedä tasapainon ja aiheuttaa kompastumisia, kaatumisia ja muita onnettomuuksia. Sen myönsi myös kokemuksesta yli kolmannes kokeeseen osallistuneista.

Tutkimus on kokonaisuudessaan luettavissa tiedelehti PLoS Onen verkkosivulta.