1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Lahjoituskuva muinaisesta Tampereesta ei jäänytkään arvoitukseksi - video

Yle Tampere sai lahjoituksena lähes kolme metriä leveän panoraamakuvan Tampereesta. Kuvan alkuperä ja erityisesti kuvausvuoden arvailu kutkutti paitsi toimitusta myös yleisöä.

Tampere
Tampereen panoramakuvaa asetellaan Yle Tampereen studioon

Kun Yle Tampere sai lahjoituksena suurikokoisen panoraamakuvan vanhasta Tampereesta, heräsi heti kysymys "Minä vuonna tämä on otettu?"

Kysymykseen oli yllättävän vaikeaa löytää oikeaa vastausta, vaikka Tampereen Radion lähetyksessä poikenneet Tampereen yliopiston historian laitoksen yliopistotutkija Jarmo Peltola ja suunnittelija Jouni Keskinen hyviä maamerkkejä löysivätkin.

– Näsinneula on helppo maamerkki, kuva on tallennettu ainakin vuoden 1971 jälkeen, Jarmo Peltola heti sanoo.

– Toisaalta Ilves ei ole rakentunut vielä, joten viimeisin mahdollisin kuvausaika on äkkiseltään sanottuna 1985, Peltola arvioi.

Kuvan etualalla näkyy myös Hankkijan kyltti.

– Hankkijasta tuli mieleen mahdollinen kuvauspaikka. Niillähän oli viljasiilot tuossa Hatanpäällä, olisiko peräti viljasiilojen katolta otettu, tuumii Jouni Keskinen.

Tarkemman tutkimisen jälkeen Peltola ja Keskinen päätyivät arvioimaan kuvausvuodeksi 1980-1981.

Paljastavimmat yksityiskohdat ovat jo osittain rakentunut Suvantokatu 1 ja sen takana vielä osittain näkyvä vanha verkatehdas.

– Kauppakamarin historian perusteella verkatehtaan vuonna 1976 aloitettu purkaminen vietiin loppuun vuoden 1981 loppuun mennessä. Kun talon takana oleva muuri on vielä jäljellä olevaa verkatehdasta ja on kesä, niin kuva on otettu viimeistään kesällä 1981. Luultavasti kuitenkin jo kesällä 1980, sillä tuo ensimmäinen Suvantokadun talo näyttää kuitenkin vielä keskeneräiseltä, Jarmo Peltola kommentoi vielä sähköpostissaan.

"Osaan sanoa vuosikymmenen tarkkuudella"

Pieni salapoliisityö toi selvyyden siitä, että tämä Tapio Korjukselta Rockadillo Recordsilta saatu kuva on alunperin ollut Arkkitehtitoimisto Ilkka Pyykkö Oy:n seinällä. Ilkka Pyykön poika Jukka Pyykkö tiesi kertoa, että serkku Timo Lehtinen on kuvan ottanut. Nykyään Vapriikissa pääsuunnittelijana toimiva Timo Lehtinen toimi freelancer-valokuvaajana vuodet 1980-1990.

– Aika hämäriä on muistikuvat tuosta siiloon kiipeämisestä, mutta kyllä se 1980-luvulla oli. Arkkitehtitoimisto sen tilasi somistukseksi, Timo Lehtinen muistelee.

Kun Lehtiselle paljastaa historian tuntijoiden arvion kuvan ottohetkestä joko vuoteen 1980 tai 1981, se ei auta muistin kaivelua.

– Valmistuin Lahdesta valokuvaajaksi vuonna 1980, mutta mahdollinen olisi myös 1981. En muista, että tuo olisi ollut ensimmäisiä töitä, mutta en suoraan sanottuna muista yhtään, Lehtinen tunnustaa.

Mutta Lehtinen löysi arkistoistaan postikortin, joka oli otettu samalla kuvauskeikalla. Näin Yle Tampereen lahjoituskuvan arvoitus selvisi.

– Kaivelin esiin erään postikortin, jonka muistin ottaneeni samalla kertaa, kuin Tampere-panoraaman. Siinä on vuosilukuna 1981.