Viinan tuominen Virosta rahaa vastaan on rikos

Omaan käyttöön, perheenjäsenelle tai lahjaksi saa tuoda verotonta alkoholia. Jos esimerkiksi ystävä antaa rahaa ja pyytää tuomaan Viron matkalta viinapullon, syyllistyy tämän toteuttaessaan rikokseen.

Kotimaa
Pulloja rivissä.
YLE

Suomalaisten viinaralli Viroon näyttää lieviä laantumisen merkkejä. Suomen tullin mukaan määrät ovat edelleen isoja, mutta laskusuunnassa.

- Suurin syy siihen on se, että terminaaliluovutuksia ei enää sallita ja se on vähentänyt jalkamatkustajien tuontimääriä, kertoo tullin valvontaosaston päällikkö Sami Rakshit.

Hänen mukaansa tulli kiinnittää huomiota poikkeavan korkeisiin tuontimääriin, mutta mitään tarkkaa rajaa ei ole määritelty. Rakshit ei ole törmännyt tarinoihin, joiden mukaan tulli olisi jopa vieraillut kansalaisten asunnoissa tarkastamassa, ovatko Viron tuomiset tulleet omaan käyttöön.

- Tällaisista jutuista en ole kuullut. mutta epäilen kyllä näiden tarinoiden todenmukaisuutta.

Lahjaksi saa tuoda verotonta alkoholia

Lain tulkinta siitä, että tuo Virosta alkoholijuomia muuhun kuin omaan käyttöön on tiukka. Mikäli alkoholin tuominen ei ole lahja jollekin, niin syyllistyy rikokseen.

- Verotonta alkoholia Suomeen saa tuoda vain siinä tarkoituksessa, että käyttää itse tai perheen keskuudessa. Myös lahjaksi saa tuoda, vahvistaa Rakshit.

Jos verottomasta alkoholista saa Suomessa vastiketta, on velvollinen maksamaan verot.

- Vastikkeelliseksi lasketaan myös se, että on vaikka kaksikko, josta toinen hakee toisella kertaa ja toinen toisella.