Veljeni, Leijonamieli, Muumit, Myyrä – ovatko lapsuutesi suosikkikirjat paheksuttujen listalla?

Lastenkirjallisuuden sisältöä on alettu pohtia viime vuosikymmeninä. Pohtimisen seurauksena myös rakastetut klassikot ovat päätyneet paheksuttujen listalle ja sensuurin kohteiksi. Syinä ovat muun muassa rasismi, seksuaalisuus tai väkivalta. Kirjoista on nyt koottu näyttely.

Kuva: Yle

Lappeenrannan maakuntakirjastossa on jo muutaman viikon ajan ollut esillä paheksuttuja lastenkirjoja. Tätä en lapselleni lue! -näyttelyn kirjat ovat eri vuosikymmenien teoksia jotka käsittelevät arkaluontoisia ja rankkoja aiheita.

- Kiusaamista, väkivaltaa, seksuaalisuutta, rasismia, luettelee palvelujohtaja Päivi Oikkonen.

Lastenkirjainstituutin kokoamassa näyttelyssä esitellään paheksuttua lastenkirjallisuutta 1800-luvun loppupuolelta nykypäivään. Näyttelyyn on koottu reilut 50 kirjaa. Mukana on monille tuttuja klassikoita, kutenJali ja suklaatehdassekäMuumi-Myyrä- ja Tintti-kirjoja.Harry Potteron myös joutunut vitriiniin kirjassa esitetyn noituuden takia.

Harry Potter -kirjojen pelättiin yllyttävän lapsia muun muassa saatananpalvontaan. Kuva: Yle

Myös rakastettu lastenkirjailija Astrid Lindgren on joutunut paheksuttujen listalle. Vitriinissä on kuolemaa käsittelevä _Veljeni, Leijonamieli. _Kirjan pelättiin 70-luvulla yllyttävän lapsia itsemurhaan.

- Teosta luetaan koko ajan ja antaisin lukea sitä ihan vapaasti, minusta se on kertakaikkiaan upea kirja, Oikkonen kertoo.

Lindgrenin Peppi Pitkätossu -kirjoja on myös aikoinaan paheksuttu niiden anarkistisuuden ja yhteiskuntakriittisyyden takia.

Seksiä ja väkivaltaa

Maakuntakirjaston ensimmäisessä vitriinissä komeilee Heinrich HoffmanninJörö-Jukka. Oikkonen kertoo, että kirja sisältää liioiteltua väkivaltaa, jolla on haluttu pelotella lapsia kilteiksi. Kirjan kuvat ovat saaneet teoksen paheksuttujen listalle.

Jörö-Jukan väkivaltaisuus sai kirjan paheksuttujen listalle. Kuva: Yle

Listalle ovat päässeet myös seksuaalisuutta käsittelevät kirjat, kutenRobie Harrisin _Nyt puhutaan seksistä _ja Babette Colen _Kun äiti muni. _Vitriinissä on myös 1980-luvulta tuttu Aino-kirja, jonka kannessa on alaston lapsi.

- Suomessa sitä ei varmaankaan pidetä kovin kummallisena, mutta englanninkieliseen versioon lapselle oli piirretty housut, kertoo Oikkonen.

_Myyrä puhemiehenä _-kirja päätyi pari vuotta sitten iltapäivälehtien otsikoihin. Kirjassa pettynyt poikapupu uhoaa tekevänsä rakkauden takia itsemurhan myrkkysienillä.

- Se on aika kyseenalainen aihe lastenkirjassa. Hyvin arkaluontoinen, sanoo Oikkonen.

Aikuisille tarkoitettu näyttely

Nykypäivänä lastenkirjat ovat käsitelleet jo lähes kaiken. Islantilaisen kirjailijan Thórarinn Leifsonin nuortenkirjat ovat kuitenkin saaneet Oikkosen epäilemään.

- Iskän salaisuus -kirja käsittelee ihmissyöntiä. Se on aika rankka ja yllättävä aihe. Vaikka se huumorin kautta kirjoitetaankin, niin se on aika karmaiseva, sanoo Oikkonen.

Oikkonen arvelee, että lastenkirjallisuuden moraalikysymyksiä on alettu pohtimaan viime vuosikymmeninä.

- Tuolla on esimerkiksi kirjoja, joissa on tupakointia. Näihin asioihin on alettu kiinnittämään huomiota silloin, kun tietoa haitoista on tullut, Oikkonen arvelee.

Lapset eivät ole Oikkosen mukaan hakeneet lukuvinkkejä maakuntakirjaston vitriineiltä

- Kyllä tämä näyttely on enemmän aikuisille tarkoitettu, kertoo Oikkonen.

Tätä en lapselleni lue! -näyttely on esillä Lappeenrannan maakuntakirjastossa 29. tammikuuta asti.