1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumilinnat

Kemin Lumilinna nousi ennätysajassa

Lauha alkutalvi aiheutti haasteita lumilinnan pystyttäjille. Normaalisti neljästä kuuteen viikkoon kestävä rakennusurakka on tehty tänä vuonna 15 päivässä. Teemana 19. kertaa rakennetussa lumilinnassa on tänä vuonna meren salaisuudet.

Kuva: Aleksi Pohjola / Yle

Seinät ovat yhtä jykevät kuin joka vuosi ja jää- sekä lumiveistokset yhtä koristeelliset - jos eivät mahdollisesti koristeellisemmat

  • kuin edellisinä vuosina. Ei uskoisi, että tämä kaikki on pistetty pystyyn

ainoastaan 15 päivässä.

Kemin matkailu Oy:n tiedottaja Titta Vuorinen myöntääkin, että aikataulu oli tänä vuonna erityisen haastava.

– Aikataulu on tosiaankin ollut aivan äärimmäisen tiukka. Tällä hetkellä vielä tässä ennen linnan avajaisia viimeistellään hotellin siipeä. Yleisölle kaikkein merkityksellisimmät alueet eli linnan piha, pääsisäänkäynti, ravintola sekä lasten maailma ovat valmiita. Kaikki oleellinen on siis jo valmista, vakuuttaa Vuorinen.

Teemana meren salaisuudet

Tänä vuonna lumilinnan teemana on meren salaisuudet. Teema näkyy niin linnan pihalla kuin sisälläkin. Ajatuksena on, että ulkopuolella ollaan veden päällä ja kun mennään sisälle linnaan, siirrytään veden alle.

Lumilinnan pääportti on tehty jäänmurtaja Sammon näköiseksi ja esiintymislava kuvastaa merirosvolaivaa. Linnan sisälle taas kahdeksan Kiinasta tullutta jään- ja lumenveistäjää ovat luoneet satumaisen ja lähes taianomaisen tunnelman.

– Näissä ravintolakabineteissä näkyy se, että he pääsivät näiden tilojen kimppuun ensimmäisenä ja saivat tehdä täällä pisimmän työrupeaman. Tänä vuonna meillä on todella monipuoliset lumiveistokset, hehkuttaa Vuorinen.

Olokolot uusi majoitusvaihtoehto

Lumilinnan perinteiseen palveluntarjontaan kuuluu kappeli, jonne voi mennä hiljentymään tai halutessaan siellä voi mennä jopa naimisiin asti. Myös hotelli tarjoaa 21 majoituspaikkaa eksoottisesta yösijasta haaveileville. Uutena majoitusvaihtoehtona tarjotaan tänä vuonna Olokoloja.

– Olokolot on meidän tämän kauden uutuus ja me olemme ensimmäisenä maailmassa ottamassa niitä tällä tavalla käyttöön. Kyseessä on kirkaskattoinen reki, joka toimii safarikäytössä moottorikelkan vetämänä sekä majoituskäytössä. Täällä linnassa Olokolot toimivat nimenomaan majoituskäytössä, eli siellä on mahdollisuus viettää yötä tähtitaivaan alla lämpimissä tiloissa, sillä nämä ovat lämmitettyjä, selvittää Vuorinen.

Tapahtumia pitkin kevättä

Lumilinnan ympärille on tänä vuonna kasaantunut monenlaista oheistoimintaa ja kilpailuja. Tammikuun lopulla alkaa kilpailu lumen- ja jäänveiston SM-mitaleista. Maaliskuussa taas mitellään lumipallosodan sm-mitaleista sekä golfataan hankigolfin MM-kullasta meren jäällä.

– Tällaista kilpailupuolta on tullut tähän ympärille yllättävän paljon ja se on kiva juttu. Reilun viikon päästä aloitetaan jäänveistolla täällä linnalla ja lumenveistäjät kokoontuvat puolestaan Kemin keskustassa. Kevätauringon lämmittäessä sitten siirrytään noihin palloilulajeihin, toteaa Vuorinen.

Ei kävijätavoitetta

Kemin matkailu OY ei ole tälle kaudelle asettanut kävijämäärätavoitetta lumilinnalle. Tarkoitus onkin saada lumilinnan vieraat tutustumaan Kemin muihin matkailupalveluihin sekä viipymään kaupungissa pidempään, kuin pelkästään vierailemalla lumilinnassa.

– Yritetään tehdä yhteistyötä sen eteen, että matkailijat viihtyisivät Kemissä pidempään. Lumilinnassa vierailun ohella voi esimerkiksi käydä moottorikelkkasafarilla, kokeilemassa pilkkimistä, potkukelkkailua tai jotain muuta vastaavaa. Yritetään saada sitä kautta tätä talvea oleellisemmaksi osaksi matkailua, päättää Vuorinen.

Aleksi Pohjola