Itella hakee uusia ratkaisuja aamujakeluun – vaatii päälehdiltä joustoa

Uusien jakelusopimusten kohdalla on pohdittava muun muassa mihin aikaan lehti jatkossa jaetaan ja kuinka suurelle alueelle.

Kotimaa
Tabloid-kokoisen Helsingin Sanomien pääkirjoitussivu aamukahvipöydässä Helsingissä 8. tammikuuta 2013.
Tabloid-kokoisen Helsingin Sanomien pääkirjoitussivu aamukahvipöydässä Helsingissä 8. tammikuuta 2013.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Itella käy sanomalehtien kanssa neuvotteluja uusista jakelusopimuksista. Itella on nostamassa varhaisjakelun hintoja, koska jakelun kustannukset ovat kasvaneet.

Itella irtisanoi useiden kymmenien lehtien varhaisjakelusopimukset viime vuoden lopulla. Irtisanomisajat ovat 6–12 kuukautta, ja ensimmäiset sopimukset ovat katkolla kesäkuun lopulla.

Itellan lehtipalveluista vastaava johtaja Risto Savikko kertoo usean kymmenen prosentin hinnannousun olevan mahdollista, mikäli lehdet haluavat pitäytyä nykyisessä palvelutasossa.

Savikon mukaan pohdittavana on muun muassa mihin aikaan lehti jatkossa jaetaan, kuinka suurelle alueelle ja kuinka pitkältä asiakkaat ovat valmiita noutamaan sanomalehden.

Itellan näkökulmasta ongelmallista on, että lehtien volyymit pienenevät ja osan lehdistä ilmestymiskerrat harvenevat. Kustannuksiin vaikuttavat muun muassa se, kuinka paljon lehtiä jaetaan tietyllä alueella sekä se, millaisella alueella, esimerkiksi taajamassa vai harvaan asutulla alueella. Olosuhteet vaihtelevat suuresti eri alueilla.

– Vaikeutena on, että lehtiä poistuu ja luukut lisääntyvät, mutta lehti jaetaan entistä harvemmilla alueilla, Savikko toteaa.

Sopua etsitään päälehtien kustantajien kanssa

Itella on käynyt neuvotteluja uusista sopimuksista alueellisten päälehtien kustantajien kanssa alkuvuoden ajan. Neuvottelut jatkuvat jälleen ensi viikolla.

Päälehtiä on reilut puoli tusinaa. Neuvottelut koskevat esimerkiksi Turun Sanomia, Kalevaa, Karjalaista, Keskisuomalasta, Savon Sanomia, HSS Median lehtiä, Pohjalaista, Keskipohjanmaata ja osaa Alma Aluemedian aluelehdistä.

Savikon mukaan Itellan on löydettävä ensin ratkaisu jakelusta päälehtien kanssa, ennen kuin neuvottelut pienempien paikallislehtien kanssa aloitetaan. Jos päälehden kanssa ei löydy sopua, pienempien lehtien jakelu ei ole kannattavaa. Pienempiä lehtiä on useita kymmeniä.

Sanomalehtien aamujakelua toteuttaa Itellan lisäksi toistakymmentä muuta yhtiötä, Savikko muistuttaa. Itellan markkinaosuus on noin 60 prosenttia varhaisjakelun lehdistä. Esimerkiksi osalla kustantajista on omia jakeluyhtiöitä, jotka jakavat tietyllä alueella myös muiden kustantajien lehtiä.

Savikko vakuuttaa Itellan haluavan löytää sovun jakelusta kustantajien kanssa.

– Se tarkoittaa kummaltakin puolelta joustoa ja yhteistyöhalua.

Savikko arvioi neuvottelujen etenevän niin, että helmikuun loppuun mennessä on selvillä, syntyykö lehtien kanssa uusia jakelusopimuksia.