1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jätepaperin kierrättäjät laiskistuivat – kokeilussa paperi haetaan suoraan omakotitalojen porteilta

Kierrätykseen päätyvän jätepaperin määrä on kääntynyt laskuun Suomessa. Neljä vuotta sitten lähes kaikki käyttöön kelpaava jätepaperi päätyi teollisuuden raaka-aineeksi, mutta viime vuonna määrä oli pudonnut jo yli kymmenen prosenttia.

Kotimaan uutiset
Keräyspaperiastia.
Jan Hynnä / Yle

Kierrätykseen päätyvän jätepaperin määrä on kääntynyt laskuun Suomessa. Neljä vuotta sitten lähes kaikki käyttöön kelpaava jätepaperi päätyi teollisuuden raaka-aineeksi, mutta viime vuonna määrä oli pudonnut jo yli kymmenen prosenttia. Kierrätystä harjoittava Lassila & Tikanoja on käynnistänyt uuden palvelun, jolla se uskoo, että jätepaperi saadaan talteen entistä tarkemmin.

Lassila & Tikanoja on kokeillut Kangasalla parin vuoden ajan, miten jätepaperin keräys sujuu, jos omakotiasuja saa keräyslaatikon omalle pihalleen. Kokemukset ovat olleet hyviä, kertoo yksikön päällikkö Ari Laine.

– Vastaanotto meidän pilottiin mikä Kangasalla on ollut, niin on ollut erittäin positiivinen elikä astiat, mitkä sinne toimitettiin, niin ovat siellä myös pysyneet eli palaute on ollut hyvä.

Paperilla on markkina-arvo ja siitä on kysyntää

Ari Laine

Ahkerasti kierrättävä Herbert Schmidt on tyytyväinen, että jätepaperin voi nyt jättää omalle pihalle.

– On niin helppoa tänä päivänä kun tulee talosta ulos, niin on heti piste mihin jättää jätepaperia kierrätykseen. Ei tarvitse kerätä isoja määriä ja viedä sitten. Oma pihahan on tietysti aina helpompi.

Keräyspaperista on kova kysyntä

Jätepaperin keräystä on Suomessa harjoiteltu jo 1920-luvulta saakka ja tällä hetkellä Suomi on Euroopan mittakaavassa mallimaa.

Nyt ote on kuitenkin lipsunut. Siinä missä vuonna 2009 saatiin uudelleen käytettäväksi periaatteessa kaikki kierrätettävissä oleva paperi, viime vuonna vastaava luku oli enää 86 prosenttia.

Lassila & Tikanojan yksikönpäällikkö Ari Laine uskoo, että omakotiasujien jätepaperista tulee parannusta keräysprosentteihin.

– Uskomme että se on juuri tämä omakotikiinteistö, joka on nyt omalta osaltaan jäänyt sen keräyksen ulkopuolelle, koska täytyy itse niitä kuljetella. Kaikki eivät itse pysty tämmöisiä kuljetuksia edes järjestämään, mikä on sitten johtanut siihen, että keräyspaperia ohjautuu ihan kaatopaikkajätteeseen, mitä emme tietenkään halua.

Jätepaperista valmistetaan pääasiassa pehmopaperia ja pakkauksia. Kysyntä on tällä hetkellä kovaa niin kotimaassa kuin koko Euroopassakin.

Kauppa siis kannattaa ja ja keräyshallit ovatkin lähes jatkuvasti tyhjiä.

– Metsäteollisuus tarvitsee keräyspaperia oman tuotantonsa raaka-aineeksi ja tottakai paperilla on markkina-arvo ja siitä on kysyntää. Siksi haluamme laajentaa tätä keräystä, että saamme tätä keräysprosenttia nousemaan.

Lue seuraavaksi