Joutsenille suojapalloja voitokkaalla valokuvalla

Voitokas kuvakisa tuo suojapalloja joutsenille ja joutsenten suojelun nimikkokohteen kuvaajalle Jyväskylän Saukkolassa. Lintupallot ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi suojella joutsenia törmäyksiltä.

Kotimaa
Joutsenet Bongaa joutsen kameralla Esko Rotola-Pukkila ”The shades of blue”
Esko Rotola-Pukkilan kuva joutsenista sijoittui toiseksi Bongaa joutsen kameralla-kuvakisassa.Esko Rotola-Pukkila

Joutsenet saavat tänään lentonsa suojaksi joutsenpallot sähkölinjoihin Jyväskylän lähellä Saukkolan Killiäislahdella.

Kohde on nimetty Bongaa joutsen kameralla -kisassa menestyneen keuruulaisen Esko Rotola-Pukkila joutsenten suojelun nimikkokohteeksi. Hänen ottama kuva joutsenista sijoittui kilpailussa toiselle sijalle.

- Luonto merkitsee minulle monin tavoin paljon. Liikun paljon luonnossa ja kuvaan luonnon tapahtumia ja ilmiöitä. Joutsenet upeina lintuina ovat aina sykähdyttävä näky, sanoo Esko Rotola-Pukkila.

Sähköverkkoyhtiö Elenian ja Bird Life Suomen järjestämään kilpailuun otti osaa lähes 650 joutsenten ystävää ja kuvia kertyi yli tuhat.

-Olin kuvaushetkellä viime syyskuussa seuraamassa kurkienmuuttoa. Kurkia ei näkynyt, mutta onneksi joutsenia oli liikkeellä. Valo oli hyvin dramaattinen. Tummia sadepilviä, vesi- ja räntäsadetta ja auringon paistetta yhtä aikaa. Kuvassa joutsenparvi lähestyy Keurusselältä kohti peltoaukeaa, Rotola-Pukkila kertoo.

Sähkönjakeluyhtiö mukana joutsenten suojelussa

Tarve joutsenpalloihin tuli sähköyhtiön tietoon Joutsenbongaus-tapahtumassa, jossa kartoitettiin joutsenten määrää Suomessa syysmuuton päättyessä. Samalla kertyi tietoa joutsenille vaarallisista sähkölinjoista.

Vuosia jatkunut yhteistyö lintuharrastajien ja paikallisten ihmisten kanssa on nostanut lintupallojen määrän Elenian sähköverkkoalueella jo pitkälti toiselle tuhannelle.

- Kaikkiaan olemme asentaneet lintupalloja lähes 170 kohteeseen Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Saadessamme tiedon riskipaikasta selvitämme voiko pallot vähentää lintujen vaaraa törmätä sähköjohtoon. Asennustyöt tehdään jännitetyönä, eikä työstä aiheudu keskeytystä sähkönjakeluun ja haittaa asiakkaille, sanoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.