Kysely Saksan armeijassa: Naissotilaiden uskotaan heikentävän armeijaa, laajaa seksuaalista häirintää

Naiset ja miehet eivät näytä tulevan toimeen keskenään Saksan Bundeswehrissä. Naiset valittavat seksuaalisesta häirinnästä, miesten mielestä naiset ovat kelvottomia sotilaita.

Ulkomaat
Saksan puolustusministeri  Ursula von der Leyen puhuu miessotilaan kanssa Afganistanin Mazar-e Sharifissa.
Ursula von der LeyenMaurizio Gambarini / DPA / EPA

Saksassa on julkaistu asevoimissa, Bundeswehrissä tehty laaja kyselytutkimus, jossa on selvitetty naissotilaiden oloja. Tulokset ovat kuohuttavia monella tavalla.

Saksan armeijassa noin kymmenen prosenttia sotilaista on naisia, eli heitä on noin 18 500. Enemmän kuin joka toinen heistä on kyselyn mukaan kohdannut jonkinlaista seksuaalista häirintää.

47 prosenttia valitti joutuneensa kuulemaan asiatonta seksuaalissävytteistä puhetta, 25 prosenttia oli joutunut katselemaan pornografisia kuvia ja 24 prosenttia oli kokenut ei-toivottuja, seksuaalisesti sävyttyneitä kosketuksia. Kolme prosenttia raportoi seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Miespuolisista sotilaista seksuaalisesta häirinnästä valitti 12 prosenttia.

"Naiset eivät pärjää armeijassa"

Asevoimissa palvelevat miehet eivät katso naispuolisia taistelutovereitaan hyvällä silmällä.

56 prosenttia kyselyyn vastanneista miehistä katsoi naissotilaiden heikentävän Bundeswehrin taistelukykyä. 52 prosenttia uskoi, etteivät naiset kykene täyttämään sodankäynnin fyysisiä vaatimuksia.

Vakavin syytös miesten taholta oli, että naisten katsottiin joka tapauksessa hyötyvän sukupuolestaan. 62 prosenttia miehistä oli sitä mieltä, että naiset saivat ylennyksiä pelkästään siksi, että olivat naisia. Naissotilailla oli siis puutteistaan huolimatta miehiä paremmat uranäkymät – ainakin miesten mielestä.

Tutkimuksen teki Potsdamissa toimiva Bundeswehrin sotilashistorian ja yhteiskuntatutkimuksen laitos.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen on aiemmin ilmoittanut haluavansa tehdä asevoimista naisille entistä houkuttelevamman työpaikan. Bundeswehristä on määrä tehdä perheystävällinen työpaikka, jossa osa-aikatyö olisi mahdollista ja lastenhoito turvattu.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset