1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian pakolaiset palelevat – lämmitys ei toimi Ruotsissa

Ruotsin Maahanmuuttovirasto ei ole ehtinyt tarkastaa kaikkien vuokraamiensa asuntojen kuntoa. Ruotsiin tulee viikoittain satoja pakolaisia Syyriasta.

Ulkomaat

Lämmitys menee pois päältä kerta toisensa jälkeen. Sisällissotaa Ruotsiin paenneet syyrialaiset pitävät talvitakkeja ja saappaita päällä sisälläkin pysyäkseen lämpiminä, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun). Viisi perhettä on sijoitettu Bjuviin, Helsingborgin lähelle Etelä-Ruotsiin, taloon jonka lämmityskattila on reistallut syyskuusta lähtien.

– Välillä on niin kylmää, että laitan uunin päälle ja avaan luukun, jotta voimme olla alakerrassa, Orroba Abo Asaad kertoo SVT:ssä.

Ajoittain jääkylmässä asunnossa asuminen on ollut rasittavaa Orroba Abo Asaadille ja hänen 4- ja 5-vuotiaille lapsilleen. Kiinteistönomistajan mukaan lämmityskattilan toiminnassa on ollut ongelmia, mutta ne on korjattu.

Talossa asuvat perheet ja Bjuvin sosiaalitoimisto ovat eri mieltä. Kunta ei kuitenkaan kanna vastuuta asuntojen kunnosta. Se kuuluu Maahanmuuttovirastolle.

– Käsityksemme on, että kiinteistönomistaja on yrittänyt korjata vian onnistumatta siinä. Se ei ole millään tavoin hyväksyttävää, ja nyt olemme antaneet kiinteistönomistajalle viikon aikaa korjata lämmityskattila. Muuta katkaisemme yhteistyömme hänen kanssaan ja muutamme perheet, lehdistöpäällikkö Fredrik Bengtsson Maahanmuuttovirastosta sanoo SVT:ssä.

Hän selittää, että Maahanmuuttovirastolla on ollut suuri työtaakka syksyn aikana, ja siksi asuntojen kuntoa ei ole ehditty valvoa riittävästi. Ruotsiin on saapunut viikoittain satoja syyrialaisia pakolaisia, jotka Maahanmuuttovirasto on majoittanut asuntoihin eri puolille maata.

Lue seuraavaksi