1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Haavisto: Valtion sanan kuuluttava Finnairin omistajana

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Finnairin myynti voisi uhata Helsingin asemaa kansainvälisen lentoliikenteen keskuksena.

talous

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto (vihr.) haluaa säilyttää valtion määräysvallan lentoyhtiö Finnairissa.

- Finnair on yhtiö, johon liittyy aika suuri kansallinen intressi, Haavisto huomautti Yle Uutisten haastattelussa.

Haavisto arvelee, että halukkaita ostajia Finnairille ehkä on, mutta lentoliikenteen keskukset saattaisivat myynnin myötä muuttua.

- Olisiko se keskus silloin Kööpenhamina tai Frankfurt tai jokin muu kaupunki, Haavisto pohdiskeli.

Haaviston mukaan keskus halutaan säilyttää Helsingissä.

- Aasian ylilennot on suunniteltu siltä kannalta, että Helsinki on se paikka, jossa Aasian-matkaajat vaihtavat konetta kohti Eurooppaa.

Haaviston mukaan juuri tämä tuo hyvät lentoyhteydet koko Suomeen maakunnat mukaan lukien.

- Näistä yhteyksistä kannattaa pitää kiinni ja pitää omistusjärjestely sellaisena, että valtion sana kuuluu, Haavisto totesi.

Haavisto ei halunnut erikseen määritellä, mikä olisi valtiolle sopiva prosenttiosuus Finnairista, mutta korosti, että äänivallan on oltava sellainen, että se mahdollistaa Helsingin kehittymisen yhä vahvemmin kansainvälisen lentoliikenteen keskukseksi.

Edellinen omistajaohjauksesta vastannut ministeri Heidi Hautala (vihr.) oli valmis pienentämään valtion omistusta Finnairista, jos yhtiölle löytyisi yhteistyökumppani. Valtio omistaa Finnairista tällä hetkellä 55,8 prosenttia.

Lue seuraavaksi