Neljä entistä chileläisupseeria on pidätetty Pinochetin diktatuurin ajan murhista

Yli 3 200 ihmistä tapettiin tai katosi Pinochetin hirmuvallan aikana vuosina 1973 – 1990. Yli 38 000 ihmistä kidutettiin.

Ulkomaat

Neljä entistä armeijan upseeria on pidätetty epäiltynä kahden miehen murhaamisesta ja viiden murhayrityksistä Augusto Pinochetin diktatuurin aikana. Upseerit tekivät hallituksen vastustajille kokeita botuliinilla. Botuliini on erittäin voimakas hermomyrkky.

Upseerit kokeilivat myrkkyä Santiagon yleisen vankilan seitsemään vankiin. Kaikki vangit vietiin sairaalahoitoon 9.12.1981. Heillä oli vakavia botuliinimyrkytyksen oireita.

Pidätetyt upseerit ja jutun vastaajat ovat eläköitynyt kenraali Eduardo Arriagada, joka on koulutukseltaan lääkäri, ja eläköitynyt eversti Sergio Rosende, eläinlääkäri. Eversti Joaquin Larrainia ja armeijan komentajaa Jaime Fuenzalidaa epäillään heidän rikoskumppaneikseen. Hekin ovat jo jääneet eläkkeelle.

Lisäksi upseerien osuutta presidentti Eduardo Frei Moltavan kuolemaan tutkitaan. Moltava oli Chilen presidentti vuosina 1964 – 1970. Hän kuoli tyräleikkauksen yhteydessä yksityisellä klinikalla. Hänen ruumiissaan on myöhemmin todettu merkkejä myrkystä.

Yli 3 200 ihmistä tapettiin tai katosi Pinochetin hirmuvallan aikana vuosina 1973 – 1990. Yli 38 000 ihmistä kidutettiin.

Lähteet: AFP