Nordean tutkimusjohtaja lyttää hallituksen säästötavoitteen: Sen pitäisi olla kahdeksan miljardia

Kangasharju ei tekisi veronkorotuksia, vaan hakisi säästöt julkisten menojen sopeuttamisella.

talous
Aki Kangasharju
Aki Kangasharju.Yle

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju pitää hallituksen kaavailemia kolmen miljardin säästötoimia riittämättömiä nykytilanteessa. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Kangasharju muistuttaa, että säästöt aiotaan tehdä neljän vuoden aikana ja kolme miljardia on pieni summa mainitulle aikavälille.

– Meillä on kestävyysvaje, joka on valtiovarainministeriön mukaan kahdeksan miljardia tällä hetkellä. Samaan aikaan julkisessa taloudessa on yhtä suuri alijäämä. Nämä tarvitsevat paljon radikaalimpia säästötoimia kuin vain kolme miljardia. Tämä tarvitsee kahdeksan miljardin sopeutuksen. Siinä olisi meille hyvä tavoite seuraavalle neljälle vuodelle. Näin saisimme säästettyä pari miljardia vuodessa säästettyä verrattuna siihen julkisten menojen kehitysuraan, joka meilla on viime vuosina ollut, Kangasharju valottaa.

Kolmen miljardin säästöjen takia hallituksen pitää tehdä arvatenkin menoleikkauksia ja veronkorotuksia. Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta mainitsee kiinteistöveron ja asumisen tulon verotuksen, jotka vaikuttavat talouskasvuun vähemmän negatiivisesti kuin jotkut muut.

– Arvonlisävero on sellainen välimaaston vero, mutta kaikkein pahimpia veroja ovat tuloverotus ja pääomavero, Maliranta viittaa

Nordean Kangasharjun mielestä verotusta ei voi enää kiristää. Hän ehdottaa, että julkisia menoja aletaan sopeuttaa.

– Säästöt pitää kohdistaa kunta- ja julkiseen sektoriin.