Natsijohtaja Heinrich Himmlerin yksityiskirjeet löytyivät – erikoisesta paikasta

Natsi-Saksan johtajiin kuulunut Heinrich Himmler oli tunnettu ankarasta juutalaisvihastaan. Himmler oli juutalaisten joukkotuhon pääorganisaattori. Siksi on erikoista, että hänen ja hänen vaimonsa yksityiset kirjeet päätyivät juutalaiselle keräilijälle Israeliin.

Ulkomaat
Heinrich Himmler
Heinrich HimmlerSaksan kansallisarkisto

Natsi-Saksan korkea-arvoisimpiin johtajiin kuuluneen Heinrich Himmlerin yksityiset kirjeet, muistiinpanot ja valokuvat ovat löytyneet. Saksalainen Die Welt -lehti on saanut haltuunsa kopioidun aineiston, joka käsittää satoja dokumentteja.

Aineisto on ollut Israelissa asuvan juutalaisen yksityishenkilön hallussa jo vuosien ajan. Nykyään sitä säilytetään pankkiholvissa Tel Avivissa. Lehti ei kerro, miten aineisto on päätynyt Israeliin.

Saksan valtionarkiston asiantuntijat ovat tutkineet aineiston ja todenneet sen aidoksi. Kirjeet on kirjoitettu käsialalla, joka kuuluu Himmlerille. Mukana on myös hänen vaimonsa Margan kirjoittamia tekstejä.

Himmler nousi 1930-luvulla Adolf Hitlerin lähipiiriin. Hän toimi mm. SS:n ja Natsi-Saksan salaisen poliisin Gestapon päällikkönä. Hän organisoi Saksan keskitysleiritoiminnan ja oli viime kädessä vastuussa miljoonien juutalaisten ja muiden vankien massateloituksista. Himmlerin arvonimi Natsi-Saksan hierarkiassa oli Reichsführer-SS.

Die Weltin aineisto kattaa ajanjakson vuodesta 1927 aina viiden viikon päähän Himmlerin kuolemasta toukokuussa 1945. Suuri osa alkuvuosien aineistosta on avioparin tavanomaista kirjeenvaihtoa, joskin lehden mukaan aineistosta jo varhain alkaa näkyä Himmlerin pakkomielteinen juutalaisviha.

Die Welt ei ensimmäisessä uutisessaan juuri paljasta haltuunsa saaman aineiston tarkempaa sisältöä. Lehti aikoo aloittaa asiaa valaisevan artikkelisarjan.