1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainan hallitus: Oppositio aseistautuu

Ukrainan sisäministerin mukaan oppositio kerää asevarastoja, eikä kriisin rauhanomainen ratkaiseminen onnistu. Energiaministeri puolestaan syyttää oppositiota maan koko energiahuollon vaarantamisesta.

Ulkomaat
Mielenosoittaja pukeutuneena Ukrainan lippuun Kiovan keskustassa.
Pakkanen ja palavista autonrenkaista kohoava savu ja liekit osoittavat, että hallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuvat Ukrainassa.

Ukrainan hallitusta vastustavat mielenosoittajat ovat keräämässä asevarastoja, sanoo maan sisäministeri Vitali Zahartshenko.

Sisäministerin mukaan viranomaisilla on tietoja, joiden mukaan pääoppositiopuolue kerää aseita Kiovassa sijaitsevaan puoluetoimistoonsa. Zahartshenkon mukaan hallituksen vastustajat eivät enää saa pidettyä radikaaleimpia kannattajiaan kurissa.

Kiovasta saatujen hajanaisten tietojen mukaan mielenosoittajat ovat vallanneet kaksi ministeriötä, maatalousministeriön ja energiaministeriön. Ukrainan energiaministerin Eduard Stavitskin mukaan energiaministeriöön tunkeutuneet mielenosoittajat kuitenkin tulivat ulos rakennuksesta, mutta he jatkavat rakennuksen piirittämistä ja estävät pääsyn rakennukseen.

Energiaministeri Stavitski arvioi, että tapahtuma on suoranainen uhka maan koko energiajärjestelmän toimivuudelle.

Ukrainan länsiosassa, Vinnytsjassa, mielenosoittajajoukko on vallannut kaupungintalon ja vaatii aluehallitusta eroamaan. Asiasta kertoo The Voice of Russia -radioasema.

Oligarkki vaatii rauhanomaista ratkaisua

Ukrainan hallitus on saanut vahvaa tukea maan talouseliitiltä, oligarkeilta. Nyt tuki näyttää olevan horjumassa.

Sisäministeri Zahartshenko sanoi tänään lauantaina, ettei kriisin rauhanomainen ratkaiseminen onnistu.

Zahartshenko sai nopeasti vastauksen maan rikkaimmalta mieheltä, Rinat Ahmetovilta, joka on ollut presidentti Viktor Janukovitshin tärkeä liittolainen. Ahmetov ilmoitti, että kriisiin voi tulla kyseeseen vain rauhanomainen ratkaisu. Voimankäyttöä ei voida hyväksyä.

- Ainoa tie ulos on siirtyminen kautuyhteenotoista neuvotteluihin, hän sanoi SCM-yhtiönsä julkaisemassa tiedotteessa.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi