Hallitus syynää Solidiumin ja koko omistajapolitiikan

Hallituksen on tarkoitus käydä laaja valtion omistajapolitiikkaa koskeva periaatekeskustelu lähiaikoina. Keskusteluun osallistuisivat ainakin hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan ministerit.

talous
Omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi perjantaina, että Solidiumin roolista on syytä keskustelaa.
Omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi perjantaina, että Solidiumin roolista on syytä keskustelaa. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Viime aikoina useat ministerit ovat ottaneet kantaa valtion osittain omistamien pörssiyhtiöiden hallinnasta vastaavaan Solidiumiin. Valtion sijoitusyhtiö Solidium on yksi osa omistajapolitiikkaa.

Hallituksen ministerit pitävät tarpeellisena myös Solidiumia laajempaa keskustelua valtion omistajapolitiikasta. Keskustelu on tarkoitus käydä lähiaikoina.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan laajemmassa keskustelussa ainakin hallituksen talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan kuuluvat ministerit kävisivät läpi valtion omistajapolitiikan periaatepäätökset ja myös valtion omistusyhtiöiden palkitsemiskäytännöt. Solidiumia unohtamatta.

Teräsyhtiö Rautaruukin ruotsalaisyhtiöön yhdistymisen jälkeen näyttäisi siltä, että ministereillä on tarvetta tarkentaa Solidiumin roolin lisäksi myös suhdetta sijoitusyhtiön ja talouspoliittiseen ministerivaliokunnan välillä.

Esimerkiksi omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) haluaa keskustella Solidiumin roolista. Haaviston mukaan viimekätinen vastuu lankeaa kuitenkin aina poliitikoille, vaikka Solidium onkin itsenäisesti toimiva yhtiö.

Vaikka useat ministerit ovat arvioineet hallituksen omistajapolitiikan ja sijoitusyhtiö Solidiumin suhdetta hankalaksi, yhtiö säilynee yhtenä omistajapolitiikan muotona.