1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tunisiassa ei saatu kasaan hallitusta

Väliaikaisen hallituksen kaatoi erimielisyys sisäministerin paikasta.

Pääministeriehdokas Mehdi Jomaa piti tiedotustilaisuuden Tunisian pääkaupungissa Tunisissa sunnuntaina. Kuva: Mohamed Messara / EPA

Tunisiassa väliaikaisen hallituksen muodostaminen takkuaa. Hallitusneuvottelija ja pääministeriehdokas Mehdi Jomaa ilmoitti sunnuntaina, että hän ei onnistunut virkamieshallituksen muodostamisessa.

Jomaan mukaan syy oli se, ettei sisäministerin paikasta syntynyt yksimielisyyttä. Väliaikaisen hallituksen on määrä johtaa maata vaaleihin asti. Päivämäärää vaaleille ei ole vielä asetettu.

Puoluelähteet kertovat, että Tunisian oppositio vaatii uutta sisäministeriä, mutta Jomaa halusi, että nykyinen jatkaa tehtävässään.

Tunisian edellinen pääministeri Ali Larayedh erosi paikaltaan tammikuun alussa. Eron tarkoituksena oli rauhoittaa kuukausia kestänyt kuohunta maassa.

Jomaan oli määrä esitellä hallituksensa kokoonpano presidentti Moncef Marzoukille lauantaina, mutta hieman puolen yön jälkeen hän ilmoitti ettei hallitusta synnykään.

– Kysymys ei ole henkilöstä, vaan etsin hallituksen sisälle todellista konsensusta, kertoi Jomaa päätöksestään.

Jomaa sanoo, että presidentti voi nimittää hänet uudestaan hallituksen muodostajaksi tai valita tehtävään jonkun muun.

Hallituksen muodostusyritys kaatui pahaan aikaan. Tunisian pitkään väännetyn uuden perustuslain voimaantulosta on tarkoitus äänestää parlamentissa sunnuntaina. Lain läpivienti oli hallitsevan Ennahda-puolueen ehto edellisen hallituksen erolle.