Mielenosoittajat saartaneet äänestyspaikkoja Bangkokissa

Thaimaassa on määrä järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit ensi sunnuntaina. Lähes puolet Bangkokin ennakkoäänestyspaikoista on jouduttu sulkemaan mielenosoitusten vuoksi.

Ulkomaat
Thaimaalainen poliisi vartioi suljettua äänestyspaikka Bangokissa.
Thaimaalainen poliisi vartioi suljettua äänestyspaikka Bangokissa sunnuntaina.Rungroj Yongrit / EPA

Hallitusta vastustavat mielenosoittajat ovat saartaneet lähes puolet Bangkokin äänestyspaikoista, kertovat vaaliviranomaiset. Thaimaassa on käynnissä parlamenttivaalien ennakkoäänestys. Useissa paikoissa äänestys on jouduttu keskeyttämään mielenosoittajien vuoksi.

Poliisi kertoo yhden mielenosoittajan kuolleen väkivaltaiseksi muuttuneessa mielenosoituksessa Bangkokissa. Ainakin viiden ihmisen kerrotaan loukkaantuneen. Poliisin mukaan ammuttu mies kuului mielenosoitusten johtohahmoihin. Oppositio kertoo miehen pitäneen puhetta auton lavalla, kun häntä ammuttiin.

Pääministeri Yingluck Shinawatra ilmoitti joulukuussa järjestävänsä ennenaikaiset parlamenttivaalit lievittääkseen maan poliittista kriisiä. Oppositio ja Thaimaan vaalikomitea ovat vaatineet vaalien lykkäämistä. Myös valtiosääntötuomioistuin on esittänyt, että vaalit saatetaan joutua siirtämään levottomuuksien takia.

Yli kaksi miljoonaa thaimaalaista on rekisteröitynyt ennakkoäänestystä varten. Bangkokia ja opposition vahvaa tukialuetta Etelä-Thaimaata lukuunottamatta äänestyksen arvellaan sujuvan rauhallisesti.

Entisen kansanedustajan Suthep Thaugsubanin johtamat mielenosoittajat vaativat Yingluckin hallinnon korvaamista niin sanotulla kansanneuvostolla, joka panisi käytäntöön korruptiota kitkeviä uudistuksia ennen vaaleja.

Thaimaassa on osoitettu mieltä marraskuusta alkaen. Mielenosoittajat syyttävät pääministeriä maanpaossa elävän veljensä, entisen pääministerin Thaksin Shinawatran käskyläiseksi. Levottomuuksissa on kuollut yhdeksän ihmistä ja satoja on loukkaantunut.

Lähteet: Reuters, AP, AFP