Serbiaan aikaistetut parlamenttivaalit – korruptiokampanja puree kansaan

Serbian johtava puolue haluaa hyväkseen noussutta kannatustaan ja hankkia lisää valtaa. Maassa pidetään maaliskuun puolivälissä parlamenttivaalit.

Ulkomaat

Serbian johtava puolue Edistyspuolue SNS on päättänyt, että maassa järjestetään aikaistetut parlamenttivaalit maaliskuun 16. päivä. Presidentti Tomislav Nikolicin odotetaan antavan määräyksen parlamentin hajottamisesta keskiviikkona.

Asiantuntijat uskovat, että SNS haluaa vaalien avulla vahvistaa poliittista valtaansa. Puolue on nyt selvässä johdossa mielipidetiedusteluissa. Sitä kannattaa 43 prosenttia äänestäjistä, kun pääministeri Ivica Dacicin Sosialistista puoluetta äänestäisi kyselyjen mukaan vain 11 prosenttia. Sosialistien odotetaankin jäävän vaalien jälkeen oppositioon.

Edistyspuolueen johtaja, varapääministeri Aleksandar Vucic on äänestäjien silmissä suosittu. Hän on saanut kannuksensa käynnistettyään näyttävän korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen kampanjan, jonka johdosta useita suurliikemiehiä ja entisiä ministereitä on pidätetty.

SNS-puolueen ansioksi luetaan myös tammikuun alussa alkaneet EU-jäsenyysneuvottelut. EU hyväksyi neuvottelujen aloittamisen sen jälkeen, kun hallitus oli määrätietoisesti parantanut suhteitaan arkkiviholliseensa Kosovoon.

EU-jäsenyys edellyttää laajoja uudistuksia, samoin kuin heikossa kunnossa oleva talous. Näitä tavoitteita varten SNS haluaa vahvemman mandaatin, joskin samat tavoitteet ovat mm. sosialistipuolueella.

Serbian ei uskota täyttävän EU:n jäsenyysehtoja ennen vuotta 2020.

Lähteet: Reuters, AFP