Ylen kirjeenvaihtaja Ukrainassa: Kiovan keskusta saarrettu barrikadeilla

Ukrainassa hallituksen ja opposition valtakiista jatkuu edelleen huolimatta hallituksen myönnytyksistä. Kiovaan on jälleen kokooontunut paljon väkeä.

Ulkomaat
Hallituksen vastaiset mielenosoittajat lepäsivät Kiovan keskustaan rakennetuilla barrikadeilla 26. tammikuuta.
Hallituksen vastaiset mielenosoittajat lepäsivät Kiovan keskustaan rakennetuilla barrikadeilla 26. tammikuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa oleva Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoo, että kaupungissa varaudutaan väkivaltaisuuksiin. Oppositio perui illan suurmielenosoituksen oppositioaktivistin muistotilaisuuden vuoksi, mutta siitä huolimatta keskustaan kokoontui paljon ihmisiä.

– Täällä on erittäin paljon väkeä. Väkeä on varmasti ainakin yhtä paljon kuin viime sunnuntaina. Mitään varsinaisia väkivaltaisuuksia täällä ei ole ollut, mutta kyllä niihin varaudutaan ja rakennetaan koko ajan uusia barrikadeja esimerkiksi lunta ja jäätä säkittämällä. Voi sanoa, että koko Kiovan keskusta on saarrettu barrikadeilla eli mielenosoitusalue on laajentunut, Manninen kuvailee.

Viime yönä mielenosoittajat valtasivat keskustassa suuren kulttuuritalon rynnäköllä, ja sen jälkiä on tänään siivottu.

Lauantaina opposition edustajille tarjottiin paikkoja hallitukseen ja joitakin muutoksia kansalaisvapauksia rajoittaviin lakeihin. Manninen kertoo, että mikäli oppositio olisi suostunut myönnytyksiin, he olisivat menettäneet mielenosoittajien luottamuksen.

– Jos oppositio olisi hyväksynyt ministeripaikat, se olisi ollut kaduille lähteneille petos. Kun juttelin ihmisten kanssa, he olivat aika yksimielisiä siitä, että alkuperäisistä vaatimuksista on nyt pidettävä kiinni, eli presidentinvaaleja on aikaistettava ja uudet lait kumottava. Oppositio vaatii myös vuoden 2004 perustuslain palauttamista eli paluuta aikaan, jolloin Ukraina oli parlamentin ja presidentin johtama tasavalta, kun se nyt on presidenttijohtoinen.

Manninen uskoo, että yksi mahdollinen ratkaisupäivä on tiistai, jolloin kyseisistä asioista puhutaan parlamentissa, mutta osapuolet ovat etäällä toisistaan.

Hän kertoo, että protestimieliala laajenee koko ajan, erityisesti Länsi- ja Keski-Ukrainassa, mutta tuntuu laajenevan myös Venäjä-mielisessä itäosassa.

– Kyllä tässä väkivaltaisuuksia on odotettavissa.