Mielenosoitus muuttui muistojuhlaksi ja muistojuhla mielenosoitukseksi Kiovassa

Tuhannet ihmiset kokoontuivat suremaan ammuttua mielenosoittajaa. Oppositio vaatii lisää myönnytyksiä.

Ulkomaat
Hallitusta vastustavia mielenosoittajia Kiovan Ukraina-talossa 26. tammikuuta.
Hallitusta vastustavia mielenosoittajia Kiovan Ukraina-talossa 26. tammikuuta.antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ukrainan presidenttiä vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat tänään sunnuntaina jättämään jäähyväiset viime viikolla ammutulle mielenosoittajalle. Tuhannet ihmiset seurasivat keskiviikkona kuolleen 25-vuotiaan Mihail Žiznevskin arkun matkaa Pyhän Mikaelin kirkkoon heiluttaen Ukrainan lippuja ja laulaen kansallislaulua.

Žiznevski ja kaksi muuta mielenosoittajaa kuoli keskiviikkona luoteihin, jotka mielenosoittajien mukaan olivat mellakkapoliisien ampumia. Viranomaisten mukaan ainakin kaksi mielenosoittajaa ammuttiin aseilla, joita poliisit eivät käytä.

– Janukovitš on murhaaja, muistojuhlaan osallistuneet ihmiset huusivat maan presidenttiin viitaten.

Mielenosoitukset hallintoa vastaan ovat levinneet Kiovasta myös muualle Ukrainaan. Hallintorakennuksia on vallattu useilla paikkakunnilla.

Mielenosoitukset alkoivat presidentti Viktor Janukovitšin peruttua Ukrainan ja EU:n yhteistyösopimuksen allekirjoituksen. Viranomaisten ja mielenosoittajien yhteenotot kiihtyivät sen jälkeen, kun hallitus ajoi läpi mielenilmaukset käytännössä estävät lainmuutokset.

Janukovitš yritti lauantaina lopettaa marraskuusta asti jatkuneet mielenosoitukset tarjoamalla armahdusta pidätetyille mielenosoittajille, lupailemalla kiisteltyjen lakimuutosten uudelleenarviointia ja tarjoamalla oppositiojohtajille paikkoja uudesta hallituksesta. Pääministerin tehtävää Janukovitš tarjosi Arseni Jatsenjukille ja varapääministerin tehtävää Vitali Klitškolle. Jatsenjukin mukaan tämä ei riitä, vaan opposition vaatimuksiin muun muassa Janukovitšin erosta on suostuttava.

Lähteet: AP, AFP