Soini: Ryhmävalinnalla pelottelu on valtapuolueiden hermoilua

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan europarlamenttiin syntyy kyllä perussuomalaisille sopiva EU-kriitinen ryhmä. Alexander Stubb on vaatinut Soinia kertomaan, mihin porukkaan puolue EU:ssa kuuluu.

politiikka

Kokoomuslainen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on vaatinut perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia kertomaan äänestäjän kuluttajansuojan nimissä, mihin europarlamentin ryhmään perussuomalaiset aikoo kuulua.

– Ainakin äänestäjänä haluaisin tietää, menevätkö he normaaliin joukkoon vai johonkin hörhöjen ryhmään, Stubb sanoi Ylen TV 1:n Ykkösaamussa.

Brasiliassa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa matkaileva Timo Soini vakuuttaa, että ryhmä kyllä löytyy.

– Kävin itse Strasbourgissa ja tapasin parikymmentä meppiä. Ryhmä syntyy varmasti. EFD, ECR tai jotain uutta, mutta siitä ei tarvitse olla huolissaan.

Perussuomalaisten meppi Sampo Terho kuuluu nyt EFD-ryhmään. Siihen kuuluu myös Britannian itsenäisyyspuolue UKIP.

Soini haaveilee EFD-ryhmän yhdistymisestä brittikonservatiivien muodostaman, niin ikään EU-kriittisen ECR-ryhmän kanssa, jolloin voisi syntyä EU-parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä. Esteenä on se, että riitaiset brittipuolueet tuskin mahtuvat samaan porukkaan.

Pesäeroa Ranskan äärioikeistoon

Ranskassa suosittuun Marine Le Penin äärioikeistolaiseen puolueeseen Timo Soini on tehnyt selvää pesäeroa.

Soinin mielestä ryhmän ehtii muodostaa vaalien jälkeenkin, koska mepit äänestetään kansallisesti.

– Ryhmä on toisarvoinen asia sikäli, että esimerkiksi isoihin ryhmiin kuuluu puolueita, joiden politiikka poikkeaa toisistaan huomattavasti. Esimerkiksi Ranskan ja Puolan konservatiivien välillä on valtava ero, ja samassa ryhmässä he kuitenkin ovat.

Ryhmäpelottelun taustalla on Soinin mukaan kokoomuksen ja sen europuolueen EPP:n hermoilu. Valtapuolueet pelkäävät EFD- ja ECR-ryhmien kasvavan erilläänkin.

– Tämä on valtapuolueen Euroopan laajuinen tavoite pistää tällaiset huhut liikkeelle ja horjuttaa sitä kautta äänestäjiä. Stubb on enemmän huolissaan EU-kriittisyyden noususta kuin ryhmän muodostumisesta, Soini sanoo.

Stubb on kuitenkin sitä mieltä, että EU-kriittisten voimia liioitellaan.

– Heidän painoarvonsa kasvaa nykyisestä mutta ei tule olemaan niin korkea kuin oletetaan. Heitä on noin 12 prosenttia koko Euroopan parlamentista, voi hyvin olla että osuus nousee 15:een ehkä 20 prosenttiin, Stubb sanoi.

Soini uskoo, että EU-kriittisten osuus parlamentissa vahvistuu ainakin 30 prosenttiin.