Ylen kirjeenvaihtaja Kiovassa: Kansanliikettä on enää hyvin hankala pysäyttää

Ukrainassa yritetään löytää ratkaisu jo yli kaksi kuukautta kestäneeseen, vakavaan sisäpoliittiseen kriisiin. Kaikki tähänastiset yritykset ovat kaatuneet sovittamattomiin ristiriitoihin samaan aikaan, kun protestiliike on levinnyt koko maahan. Sovittelijan rooliin astuu tällä viikolla joukko EU:n edustajia.

Ulkomaat
Hallitusta vastustavia mielenosoittajia Kiovan Ukraina-talossa 26. tammikuuta.
Hallitusta vastustavia mielenosoittajia Kiovan Ukraina-talossa 26. tammikuuta.antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Väki tungeksi illalla lauantain vastaisena yönä Kiovan keskustassa vallatun kulttuuritalon ovella. Mielenosoittajien uuteen tukikohtaan tulvi muun muassa elintarvikkeita.

EU-sopimuksen kariutumisesta alkanut kansanliike on kuin lumipallo, joka kasvaa ja jota on enää hyvin hankala pysäyttää. Jokainen yritys on vain lisännyt protestiliikkeen kannatusta.

– Väkeä tulee aina vain enemmän. Ratkaisevaa on ollut se, että liike on yritetty lannistaa uusilla laeilla ja välivallalla. Nyt kuolonuhreja on ainakin neljä ja loukkaantuneita jo satoja. Eilen haudattiin yksi viime viikolla kuolleista, sanoi Juri Filjak Yle Uutisille.

– Viime viikon tapahtuvat lisäsivät protestimielialaa myös muualla maassa, sanoi Karina Tsaika.

Juri Filjakin mukaan hallintorakennuksia on vallattu jo joka toisella Ukrainan hallintoalueella.

Ukrainan presidentti Viktor Janukovits yritti lauantaina ratkaista kriisin tarjoamalla oppositiojohtajille paikkoja maan hallituksessa. Ehdotuksen torjuminen varmisti sen, että kaduille lähtenyt väki luottaa nyt oppositiojohtajiin aiempaa enemmän.

– Oppositio kuuntelee Maidania ja muuttaa päätöksiään sen mukaan. Ja niin sen pitääkin, jos se aikoo meitä edustaa. Ja väki näyttää entistäkin päättäväisemmältä. Presidentinvaaleja on aikaistettava, uudet lait kumottava ja aktivistit vapautettava, arvioi Viktoria Gurova.

Mikään ei osoita, että sopu olisi lähellä. Kiovassa väki irrottaa jäätä ja lunta säkkeihin, joista rakennetaan entistä korkeampia barrikadeja.

Välittäjäksi osapuolten välille on jo lupautunut Venäjä, mutta ensimmäisenä Kiovaan ehtivät EU:n edustajat, joukko EU-parlamentaarikkoja ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Katherine Ashton.

Marja Manninen, Kiova