Suurlähettiläs: Ukrainan tilanne todella vakava

Mielenosoittajat valtasivat Ukrainan oikeusministeriön rakennuksen Kiovassa sunnuntaina. Maan oikeusministerin mukaan tämä asettaa uhan poikkeustilan julistamiselle. Lisäksi rivit rakoilevat presidentti Janukovitšin tukijoukoissa.

Aamu-tv
Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Arja Makkonen 27. tammikuuta 2014.
Ukrainassa opposition ja poliisien asemasota jatkuu. Kiovassa tilannetta jo kuukausia seurannut suurlähettiläs Arja Makkonen arvioi tunnelman muistuttavan lähinnä keski-aikaa. Myös tutkija Kristi Raik pitää ulospääsyä pattitilanteesta vaikeana.

Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Arja Makkonen arvioi Ylen aamu-tv:ssä Ukrainan tilanteen todella vakavaksi. Mielenosoittajat valtasivat Ukrainan oikeusministeriön rakennuksen Kiovassa sunnuntaina.

– Oikeusministeri on yön aikana sanonut, että tämä asettaa uhan poikkeustilan julistamisesta ja se on tietysti erittäin vakava tilanne, jos tähän mennään, Makkonen totesi.

Ukrainan presidentti Janukovitš tarjosi oppositiolle pääministerin ja varapääministerin tehtäviä lauantaina. Pääministerin paikkaa tarjottiin Arseni Jatsenjukille ja varapääministerin tehtävää Vitali Klitškolle.

Tämä ei kuitenkaan kelvannut oppositiolle.

– Tarjous tuli liian myöhään, sanoi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik.

Tilanne on Raikin mukaan kärjistynyt ja radikalisoitunut parin viikon aikana, että oppositiojohtajien olisi käytännössä ollut mahdoton hyväksyä presidentin tarjousta, koska monet mielenosoittajat eivät tätä olisi hyväksyneet.

– Presidentti Janukovitšin keinot ovat olleet niin kovia, että mielenosoittajat eivät enää hyväksy mitään muuta kuin sen, että Janukovitš luopuu vallasta. Sen on oltava osa ratkaisua, Raik sanoi.

Oppositio on ilmoittanut lisävaatimuksista, kuten presidentinvaalien aikaistamisesta ja poikkeuslain kumoamisesta. Vaatimuslistalla on lisäksi muun muassa EU:n kauppasopimuksen allekirjoittaminen ja entisen pääministerin Julia Timoshenkon vapauttaminen.

Ukrainan parlamentti kokoontuu tiistaina.

– Yksi kriittinen tekijä on mitä Janukovitšin tukijoukoissa tapahtuu. Nythän protestit ovat jo levinneet itäiseen Ukrainaan. Näyttää siltä, että Janukovitšin edustaman puolueen rivit rakoilevat, siellä kansanedustajien keskuudessa on myös lisääntynyt valmius tehdä jonkinlainen kompromissi opposition suuntaan. Se ehkä auttaa löytämään ratkaisua, Raik arvioi.

Raikin mukaan presidentti Janukovitšin on ymmärrettävä, että tilanne on mennyt niin pitkälle, etteivät mielenosoittajat ja oppositio peräänny ennen kuin heidän keskeisiin vaatimuksiinsa on suostuttu.