1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Grammy on merkittävä tunnustus – Vänskän palkinto neljäs Suomeen

Ylen kulttuuritoimittaja Ville Vedenpää pitää kapellimestari Osmo Vänskän Grammya merkittävänä tunnustuksena. Vänskä ja tämän johtama Minnesotan orkesteri voittivat parhaan orkesteriesityksen Grammyn Sibeliuksen sinfonioista.

Kotimaan uutiset

– Grammy ovat ehkä maailman tärkein musiikkipalkinto, elokuva-alan Oscareihin verrattava tunnustus. Suomalaisista Grammyn ovat saaneet toistaiseksi vain klassisen musiikin edustajat: mm. oopperalaulajat Matti Salminen ja Karita Mattila sekä säveltäjä Kaija Saariaho, luettelee Vedenpää.

Vedenpään mielestä palkinto tulee mielenkiintoisena aikana, kun käydään keskustelua suomalaisen klassisen musiikin koulutuksen tasosta ja siitä, kiinnostaako klassinen musiikki enää nuoria.

Vanhat rokkarit kaivettiin naftaliinista

Vedenpää ihmettelee, miten Grammy-gaalassa lavalle marssitettiin paljon vanhoja rokkareita, vaikka rock ei ole nyt erityisesti pinnalla. Grammyn saivat mm. Paul McCartney, Led Zeppelin ja Black Sabbath. Esiintyjinä Grammy-gaalassa olivat lisäksi mm. Stevie Wonder ja Madonna.

Eniten pystejä sai kuitenkin ranskalainen elektronisen musiikin duo Daft Punk. Yhtye esiintyy robottikypärät päässä eikä juuri anna haastatteluja.

– Yhtyeen menestys kertoo elektronisen tanssimusiikin eli edm:n noususta. Myös hiphop on edelleen suosittua, arvioi Vedenpää.

Sitä, milloin suomalaisille poppareille tulee Grammyja, Vedenpää ei uskalla arvioida.

– Se vaatii vähän onnenpotkujakin, kuten ruotsalaisilla on ehkä ollut. Mutta en ihmettelisi, että suomalaisia biisintekijöitä voisi jossain vaiheessa ponnahtaa palkintojen saajiksi, he tekevät paljon kansainvälistä yhteistyötä, muistuttaa Vedenpää.

Lue seuraavaksi