Olkapään ja polven tähystysleikkauksia karsittu

Suomalaissairaalat ovat jo parin vuoden ajan vähentäneet iän myötä tulleiden olkapää- ja polviongelmien leikkauksia. Äskettäin julkaistujen tutkimusten mukaan kuntoutus on tähystysleikkausta parempi polven nivelrikon sekä tavallisimpien olkapäävaivojen hoidossa. Voimavaroja on nyt suunnattu muun ortopedian leikkausjonojen purkuun.

Kotimaa
Polven tähystysleikkaus
YLE / Antti Eintola

Tutkimustietoa siitä, että osa olka- ja polvileikkauksista on ollut potilaan paranemisen kannalta hyödyttömiä, on lääkäreillä ollut jo ennen suomalaistutkimusten valmistumistakin.

Käytäntö on jo muuttunut. Kirurgian ylilääkäri Kyösti Haataja Lapin keskussairaalasta sanoo, että polven tähystykset ovat viime vuonna vähentyneet keskussairaalassa noin 30 prosenttia, samoin olkapään hoidossa on kiinnitetty enemmän huomiota kuntoutukseen.

Kyse on potilaista, joilla on iän myötä alkanut vaivata polven nivelrikko tai olkapään rappeuma. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä näiden tähystysleikkauksia on vähennetty jo pari vuotta ja potilaita ohjattu kuntoutukseen. Samalla lisätyötä muiden leikkausjonojen purkamisessa on voitu vähentää, sanoo Ortopedian ja traumatologian osaston ylilääkäri Jan Lindahl Töölön sairaalasta.

– Normaalina virka-aikana ollaan voitu keskittyä näihin isompiin, hankalampiin, haastavampiin asioihin, mikä ilman muuta on keskeinen osa meidän työtä. Missään tapauksessa ortopedit eivät ole jääneet työttömäksi, vaan nyt voidaan keskittyä ponnekkaammin muihin haasteisiin, sanoo Lindahl.

Koulutusta ei tarvetta vähentää

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on arvioinut, että ortopedien koulutusmääriäkin olisi pohdittava uudestaan, kun tähystyksiä vähennetään. Ortopedit ovat toista mieltä. Väestön ikääntyessä myös leikkausta vaativia vaivoja riittää. Koulutuksen sisällössä tämä otetaan huomioon.

Tampereen yliopistollisen sairaalan ortopedian ylilääkäri Kimmo Vihtonen sanoo, että vapautuvaa energiaa kohdennetaan muun muassa vammojen hoitoon ja tekonivelhoitoon, joka tiedetään vaikuttavaksi.

- Kyllä tässä sarkaa riittää, sanoo Vihtonen.

Kuopion yliopistollisen sairaalan ortopedian ja traumatologian klinikan ylilääkäri Hannu Miettinen haluaa myös muistuttaa, että todellisuudesta kehä-kolmosen ulkopuolella Itä-Suomessa on sairaaloita, joihin ei tahdo saada ortopedeja millään, vaikka heitä etelässä olisikin.

Yksityisklinikat suopeampia tähystyksille

Terveysasemat ja työterveyshuolto on ohjeistettu, että julkisessa terveydenhuollossa olkapään ja polvien kulumia hoidetaan mieluummin jumpalla kuin tähystysleikkauksella. Lääkärien mukaan potilaat yleensä ymmärtävät tilanteen, kun se heille selvitetään.

Se, kuinka moni potilas maksaa itse operaation yksityisklinikalla, ei ole tiedossa. Silloin tällöin potilas pyrkii tähystykseen yksityislääkärin lähetteellä esimerkiksi HUS:n sairaalaan, sanoo Ortopedian ja traumatologian osaston ylilääkäri Jan Lindahl Töölön sairaalasta Helsingistä.

– Meille tulee jonkin verran potilaita, joille on ehdotettu polven puhdistustähystysleikkausta yksityispuolella ja kun maksusitoumusta vakuutusyhtiöstä ei ole saatu, potilas lähetetään meille. Välillä on ollut vaikea saada potilasta vakuuttumaan siitä, ettei polvea kannatakaan tähystää, kun heille on yksityislääkärillä syntynyt toinen käsitys, sanoo Lindahl.