1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Villaneule puhdistuu ilman pesuakin - katso vinkit

Tärkein nyrkkisääntö on tarkistaa neuleen hoito-ohjemerkintä jo kaupassa. Jos käsinpesu ei maistu, villavaate kannattaa jättää roikkumaan rekkiinsä.

ilmiöt
Neuleen hoito-ohje.
Sari Toivonen / Yle

Vaatteen käsinpesu voi tuntua liikaa aikaa vievältä puuhalta. Helpompi on heittää neuleet vaikkapa villapesuun ja luottaa siihen, että tekniikka hoitaa vaatteen takaisin uuden karheana.

- Jos neuleessa lukee, että käsinpesu, niin sitten se myös tarkoittaa käsinpesua. Jos villaneuleen pesee liian kuumassa, se kutistuu, vanuttuu ja menee täysin pilalle, ohjaa kehittämispäällikkö Teija Jerkku Marttaliitosta.

Väärin pesty ja piloille mennyt vaate on kuluttajan omalla vastuulla.

- Joskus neuleet saattavat kestää pesukoneen hellävaraisen villavaate-ohjelman. Mutta jos neuleessa ei ole superwash-merkintää, silloin se kannattaa pestä käsin.

Mitään vaatetta ei kannata pestä vain huvin vuoksi, vaan vasta kun ne ovat oikeasti likaisia.

- Pesu kuluttaa vaatetta. Ei se koskaan tule uutena pesusta ulos, tietää Jerkku.

Tuuleta neule raikkaaksi

Villavaatteen saa helposti raikkaaksi tuulettamalla ulkoilmassa.

- Usein villavaatteen alla käytetään toista puseroa. Se ei siis likaannu samalla tavalla kuin ihoa vasten oleva vaate. Tuuletus riittää puhdistukseksi. Tietysti tahrat kannattaa poistaa välittömästi, näin ei tarvitse pestä koko vaatetta, kertoo Teija Jerkku.

Huuhteluaineen käyttö ei ole välttämätöntä. Huuhteluaine vaikuttaa lähinnä vaatteen tuntuun.

- Nyt kun on näin kovat pakkaset, huuhteluaine auttaa myös vähentämään sähköisyyttä ja vaate tulee pehmeämmän oloiseksi.

Vaatteiden käsinpesu ei välttämättä houkuttele kiireisiä ihmisiä.

- Käsinpesu ei ole mitään rakettitiedettä. Enemmän se on viitsimisestä kiinni. Oleellisinta on, ettei venytä ja vanuta tai puserra vaatetta kauheasti. Niillä konsteilla voi pilata vaatteen.

Lue seuraavaksi