Kiistelty italialaispoliitikko: Suomessa natsipuolue

Italiassa yli 20 prosentin kannatusta nauttiva populistinen Viiden Tähden Liike ajaa tulevissa eurovaaleissa Italian eroa euroalueesta ja erillistä Etelä-Euroopan valuuttaunionia. Puolue ilmoittaa olevansa avoin yhteistyölle muiden populististen eurooppalaisten puolueiden kanssa.

Ulkomaat
Beppe Grillo
Beppe Grillo Niccolo Cadirni / EPA

Entisen koomikon Beppe Grillon johtama Viiden Tähden Liike nousi viime vuoden vaaleissa yhdeksi Italian suurimmista puolueista. Grillo on kovin haluton antamaan haastatteluja italialaiselle medialle. Sen sijaan Italian ulkopuoliselle medialle hän on silloin tällöin antanut kommentteja. Hän pitikin tiedotustilaisuuden Roomassa täysin ulkomaiselle medialle. Paikalla oli myös Yle Uutisten Rooman avustaja Petri Burtsov.

Avain liikkeen suosioon on ennen kaikkea sen radikaalissa ohjelmassa, joka ajaa koko Italian korruptoituneen poliittisen järjestelmän hajottamista.

Samalla protestilinjalle puolue lähtee myös kevään Eurovaaleihin, jossa sille ennustetaan suurta äänisaalista.

– Haluamme perustaa erillisen Euroalueen yhdessä Irlannin, Ranskan, Espanjan, Kreikan ja Portugalin kanssa. Haluamme eurosta kansanäänestyksen ja palaamme tarvittaessa liiraan, jos kansa näin haluaa, sanoi puolueen johtaja Grillo.

Hän korosti, ettei Viiden Tähden Liike ole Euroopan Unionin vastainen.

– En ole Euroopan-vastainen, vaikka vastustan euroa. Euroopasta on monenlaisia visioita, Grillo muistutti.

Eurovaaleista povataan tulevan protestivaalit, joissa populistiset puolueet nostavat kannatustaan. Grillo pitää mahdollisena yhteistyötä muiden populististen puolueiden kanssa europarlamentissa.

– Toistaiseksi etenemme yksin. Mikäli parlamentissa on puolueita esimerkiksi Hollannista, Saksasta, tai Suomesta, jotka ovat kanssamme samoilla linjoilla, totta kai voimme tehdä yhteistyötä, Grillo sanoi.

Hän muistutti kuitenkin, että Viiden Tähden Liike eroaa monista muista populistisista puolueista.

– Moraalikadon myötä kaikkialla Euroopassa totalitaristiset ja fasistiset puolueet ovat nousussa. Meillä Italiassa näin ei ole, vaan me olemme täyttäneet tämän moraalisen tyhjiön ja ihmisten pitäisi olla meille kiitollinen siitä, ettei täällä ole natsipuolueita kuten Kreikassa, Unkarissa tai Suomessa, Grillo sanoi.