Strategian laitoksen julkaisusta jälleen erimielisyyttä

Iran-raportin tilapäisen hyllytyksen jälkeen vierailevan tutkijan Turkki-raportti jätettiin kokonaan julkaisematta.

Ulkomaat
Maanpuolustuskorkeakoulun logo ja Turkin lippu
Yle Uutisgrafiikka

Maanpuolustuskorkeakoululle tehdyn Iran-paperin hyllytyksellä julkisuuteen nousseen tutkijan Alan Salehzadehin ja Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksella välillä on jälleen erimielisyyttä julkaisutoiminnasta.

Maanpuolustuskorkeakoulun julkaisutoimikunta on päättänyt jättää Salehzadehin uusimman, tällä kertaa Turkkia koskevan, tekstin julkaisematta.

– Kirjoitin tätä raporttia Strategian laitokselle neljän kuukauden ajan. Raportti oli jo taitettu, kun minulle ilmoitettiin, ettei sitä julkaista, Alan Salehzadeh sanoo.

Hänen mukaansa on täysin poikkeuksellista, että kirjoittajalle ei anneta mahdollisuutta korjata mahdollisia puutteita, vaan koko raportti jätetään julkaisematta. Salehzadeh epäilee, että hänelle kostetaan Iran-raportista syntynyt kohu.

"Raportin puutteet eivät olleet korjattavissa"

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtajan, everstiluutnantti Torsti Sirénin mukaan kyse ei ole mistään asenteesta Salehzadehia kohtaan.

– Julkaisutoimikuntamme käsitteli tätä paperia. Se oli vähän liian poleemiseksi ja liikaa kurdikysymykseen keskittyväksi työksi luokiteltu, Sirén sanoo.

Hänen mukaansa raportin korjaaminen ei ollut mahdollista, koska se olisi mennyt kokonaan uusiksi.

– Meidän julkaisutoimikuntamme katsoi, että siinä olisi tehtävä mittavat muutokset, ennen julkaisua. Nyt ei lähdetty julkaisemaan. Ei tässä sen enempää, strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén sanoo.

Hänen mukaansa englanninkielistä raporttia voi toki tarjota muualle julkaistavaksi. Kyseessä on samantyyppinen työpaperi kuin Iranin suurlähetystön painostuksen jälkeen joksikin aikaa takaisin vedetty Iran-raportti. Sirénin mukaan tämänkertaiseen päätöksentekoon ei ole sotkeutunut ulkopuolisia tahoja, kuten esimerkiksi Turkin suurlähetystön edustajia.

Alan Salehzadeh työskenteli Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen vierailevana tutkijana raporttia kirjoittaessaan mutta hän ei enää ole laitoksen palveluksessa.