Näppäimistö puhtaaksi ilmalla, ei vedellä

Paras tapa puhdistaa likaantunut näppäimistö on käyttää kostutettua kuituliinaa ja pullotettua paineilmaa.

tekniikka
YLE / Lahti

Näppäimistöt ovat oikeita bakteeripesäkkeitä. Työpisteen yleisessä käytössä oleva näppäimistö pitäisikin Varsinais-Suomen Marttojen erikoisneuvojna Pia Niemosen mukaan puhdistaa päivittäin.

- Kun niistetään nenää flunssa-aikana, niin kuka muistaa mennä joka kerta pesemään käsiä lämpimällä vedellä ja saippualla? Voi olla että flunssa leviää paremmin, jos vielä käytetään yleisessä käytössä olevaa tietokonetta ja näppäimistöä.

Näppäimistön puhdistamiseen Niemonen antaa yksinkertaiset ohjeet. Esimerkiksi käyntikortin ympärille käärityllä kuivalla kuituliinalla saa pyyhittyä pölyt näppäimistön välistä.

- Imuriin saa ostaa myös pieniä suuttimia, jotta näppäinten välit voi imuroida. Ne ovat sellaisia miniharjoja, kertoo Niemonen.

Samankaltaisella kuituliinalla lähtevät myös rasvatahrat ja epämääräiset möhnät näppäimen pinnasta. Mikrokuituliina tai vastaava muu pyyhe kostutetaan nihkeäksi - tarvittaessa voi lisätä myös yleispuhdistusainetta.

- Sammutetun koneen näppäimet voi silloin pyyhkiä reilusti päältä, opastaa Niemonen.

Parhaiten koneen näppäimet säilyvät Niemosen mukaan puhtaina, jos muistaa välttää koneen ääressä aterioimista. Viikoittainen nopea pyyhkiminen pitää pahimmat liat poissa.

Vesi tuhoaa komponentit

Pöytäkoneen näppäimistön voi purkaa osiin, mutta erikoisneuvoja Pia Niemonen suosittelee harkintaa.

Ei ole hyvä, että ruvetaan uittamaan näppäimistöä, sillä elektroniikka voi hapettua ja ruostua.

Antti Vuohelainen

- Täytyy tietää, miten näpykät lähtevät irti. Tämä on sähkölaite, jossa on paljon erilaisia tekniikoita ja virtapiirejä.

Myös Turun ATK-huollossa neuvotaan miettimään, kannattaako näppäimistöä avata kokonaan.

- Jos näppäimistössä on ruuvit, voi avaamista kokeilla. Niitä, jotka uskaltavat lähteä kokeilemaan näppäimistön avaamista, on harvassa, kertoo Antti Vuohelainen.

Veden kanssa läträämisessä pitää Vuohelaisen mukaan olla varovainen.

- Ei ole hyvä, että ruvetaan uittamaan näppäimistöä, sillä elektroniikka voi hapettua ja ruostua. Komponentteihin koskemista pitäisi välttää.

Jos näppäimistön kuitenkin haluaa purkaa osiin perinpohjaista puhdistusta varten, Vuohelainen suosittelee käyttämään siihen varta vasten tarkoitettuja aineita.

- Tislattua vettä ja puhdistamiseen tarkoitettuja erikoisaineita voi kokeilla. Jos limppari on kaatunut näppäimistölle, kemikaaleilla voi yrittää putsata sitä, mutta sekään ei välttämättä auta, jatkaa Vuohelainen.

Pullotetun paineilman käyttö on yksi parhaimmista tavoista puhdistaa esimerkiksi kannettavan tietokoneen näppäimistön välit.

- Se saa lian irti ja nostaa sitä pois. Suihkauttaminen paineilmalla kerran kuukaudessa riittää pitämään näppäimistön siistinä. Samalla ilmaa voi suihkuttaa myös tietokoneen tuuletusaukkoon, sillä tuuletusaukon ritilä menee helposti tukkoon pölyn vuoksi.