Merikonteista tehdyssä palosimulaattorissa harjoitellaan huoneistopalojen sammuttamista

Merikonteista on tehty palomiehille Tammelaan palosimulaattori, jossa voi harjoitella huoneistopalojen sammuttamista. Simulaattori sijaitsee Tammelan paloaseman pihalla.

tekniikka
Pelastuslaitoksen palosimulaattori Tammelassa
Kanta-Hämeen pelastuslaitos

Palomiesten harjoittelua varten merikonteista rakennettu simulaattori on kaksikerroksinen. Tammelan simulaattorilla voidaan luoda erilaisia harjoitustilanteita kuten sammuttamista, savussa ja kuumuudessa edenemistä, pelastamista ja palon etenemisen havainnointia.

Se soveltuu hyvin perusharjoitteluun ja todenmukaisuutta tuovat aito savu ja lämpö, jotka palosta aiheutuvat

Petri Talikka

– Se soveltuu hyvin perusharjoitteluun ja todenmukaisuutta tuovat aito savu ja lämpö, jotka palosta aiheutuvat, kertoo pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

Simulaattorilla voidaan lavastaa huoneistopaloja, harjoitella samalla niiden syttymissyyn tutkintaa. Simulaattoreiden hallinta- ja valvontajärjestelmällä voidaan seurata ja ohjata palon kulkua. Tapahtumat voidaan myös tallentaa.

Myös poliisit käyttävät mielellään palosimulaattoreita, koska ne toimivat erinomaisina opetusvälineinä. Poliisit joutuvat yleensä tutkimaan palon syttymissyitä

– Käyttökokemukset simulaattorista ovat olleet hyvät. Pientä hienosäätöä kun siihen tehdään ja pieniä korjauksia, niin siinä on hyvä harjoitella savusukellusta, kuvailee Talikka.

Vaikka Tammelaan onkin saatu harjoittelupaikka, muutakin tarvittaisiin.

– Meillä on itseasiassa tarve hiukan laajemmalle harjoittelualueelle, jossa pystyttäisiin harjoittelemaan myös muita palokunnan perustehtäviä.

Petri Talikka arvelee, että harjoittelupaikka sijoittuisi todennäköisesti Hämeenlinna–Janakkala–Riihimäki -alueelle, jossa se palvelisi mahdollisimman hyvin koko aluetta.