Minilennokeista alennusta toimituksen viivästymisen vuoksi

Puolustusvoimien tilaamien tiedustelulennokkien alkuperäinen hinta oli lähes 24 miljoonaa euroa. Hinnanalennuksen suuruus määräytyy sen mukaan, miten pitkä viivästys lopulta on. Israelilaisyritys toimittaa lennokit tänä keväänä.

Kotimaa
Minitiedustelulennokki lentää
Ensimmäisten Orbiter 2 -tiedustelulennokkien oli tarkoitus saapua Suomeen loppuvuodestaAeronautics

Suomi saa alennusta Israelista Aeronauticsilta tilattujen minilennokkien hinnasta toimituksen viivästymisen vuoksi. Puolustusvoimien edustajat ovat juuri palanneet Israelista selvittämästä toimitusviivästystä.

– Me saamme järjestelmät hieman edullisemmin kuin oli suunniteltu ja tästä viivästyksestä ei koidu meille ylimääräisiä kustannusta. En ota summan kokoluokkaan vielä kantaa, ennen kuin viimeinen toimitus on Suomessa, koska tuolloin se varmistuu, kertoo hankepäällikkö, majuri Mika Nuutinen Maavoimien esikunnasta.

Korvauksen suuruus riippuu sopimuksen mukaan esimerkiksi siitä, miten paljon toimitus loppujen lopuksi viivästyy.

Puolustusvoimien tilaamat tiedustelulennokit toimitetaan Suomeen huhtikuun kuluessa. Tämän jälkeen suoritetaan järjestelmän vastaanottotestit.

Minilennokkien toimitus myöhästyy lähes vuodella, sillä ensimmäiset lennokit oli tarkoitus saada perille jo viime vuoden kesällä.

– Viivästys johtuu pääasiassa siitä, että haluamamme päivitys tähän valmiiseen järjestelmään on tuottanut toimittajalle hieman enemmän työtä kuin on arvioitu. Nyt toimittaja on saanut kaikki ongelmat ratkaistua, ja päästään jatkamaan lokakuussa tehdyn tarkennetun aikataulun mukaan, toteaa Nuutinen.

Nuutisen mukaan lennokkien viivästymisestä ei ole koitunut ylitsepääsemättömiä ongelmia. Pahimmassa tapauksessa olisi voitu turvautua hankinnan perumiseen.

– Ei ole herännyt epäilyksiä siitä, että emme saisi mitä olemme tilanneet, vaan saamme meidän vaatimuksemme täyttävän järjestelmän, toteaa Nuutinen.

Koulutus lennokkien käyttöön päästään aloittamaan ensi vuoden aikana.

– Ensimmäinen paikka, mihin lennokit tulevat, on Niinisalo. Tämän vuoden aikana lennokit leviävät maavoimien joukko-osastoihin, jotta koulutus päästään ensi vuonna aloittamaan laajamittaisesti maavoimien joukko-osastoissa, sanoo Nuutinen.

Tilattujen lennokkien lukumäärää ei kerrota julkisuuteen. Tiedustelulennokkeja hankitaan korvaamaan aiemmin puolustuksessa käytetyt jalkaväkimiinat. Ottawan sopimus kieltää jalkaväkimiinojen käytön.