Koe uusi yle.fi

Pysäköintikiista jatkuu Pohjois-Karjalan keskussairaalassa

Henkilöstön vetoomus päätettyjen pysäköintitaksojen kohtuullistamisesta ei tuottanut toivottua tulosta maanantaina. Kuntayhtymän hallitus esittää maksuista päättävälle Tikkamäen Palvelut Oy:lle, että maksuja tarkistettaisiin opiskelijoiden, harjoittelijoiden ja osa-aikaisten osalta. Tämä ei riitä henkilöstöjärjestöille.

Kotimaa
Keskussairalan toisen pysäköintitalon rakennustyömaa Joensuussa.
Jouki Väinämö / Yle

Kiista Pohjois-Karjalan keskussairaalan työntekijöiden tulevista pysäköintijärjestelyistä jatkuu Joensuussa.

Parkkipaikka maksaa uudessa pysäköintitalossa 40 euroa kuukaudessa, lomat mukaan lukien. Parkkitalo valmistuu kevättalvella. Samalla luovutaan maksuttomista ulkopaikoista.

Henkilökunta on vaatinut maksujen kohtuullistamista. Vetoomuksen on allekirjoittanut 931 työntekijää.

Vuosikustannus on 480 euroa. Vetoomuksen mukaan summa on lähes neljäsosa pienipalkkaisten palkasta maksukuukautena. Asettamalla kiinteät kuukausimaksut, laittaa kuntayhtymä työntekijänsä eriarvoiseen asemaan, adressissa todetaan.

Maanantaina koolla ollut yhtymähallitus esittää pysäköintitaksoista päättävälle Tikkamäen Palvelut Oy:lle, että maksuja tarkistettaisiin opiskelijoiden, harjoittelijoiden ja osa-aikaisten osalta.

Tämä ehdotus ei tyydytä henkilöstöjärjestöjä. Työntekijät kokevat, että uudet pysäköintimaksut ovat kohtuuttoman korkeita ja epätasa-arvoisia.

JHL:n pääluottamusmies Matti Pesonen kertoo, että tunnelma kiristyy hallituksen päätöksen jälkeen.

- Puheluita voi odottaa iltaan asti. Veikkaanpa vaan, että ei tule ainakaan kehuja johdolle eikä päättäjille.

Henkilöstön tekemän vertailun mukaan Pohjois-Karjalan keskussairaalan parkkitaksat tulevat olemaan niin isot, että yhtä kallis järjestely löytyy vain Etelä-Karjalan keskussairaalasta Lappeenrannasta. Muita näin kalliita, vertailukelpoisia työpaikkapysäköintejä ei ole maassamme.

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä subventoi henkilöstönsä pysäköintiä 200 000 eurolla vuodessa. Työntekijät kertovat maksavansa työpaikkapysäköinnistään Tikkamäen Palvelut Oy:lle vuodessa yhteensä vajaat 400 000 euroa, jotta uuden pysäköintitalon rakennuskustannukset hoidetaan seuraavan 20 vuoden aikana.

Henkilöstöjärjestöt kokoontuvat asian tiimoilta loppuviikosta.