Kauhuskenaario: Porin kouluista ja päiväkodeista etsittävä moninkertaiset miljoonasäästöt

Sivistysjohtaja Jari Leinonen sanoo, että poliitikot ja kansalaiset eivät ole ymmärtäneet, miten merkittäviä säästöjä kouluissa ja päiväkodeissa joudutaan tekemään. Säästötarve Porin kasvatuspuolella on kolme kertaa uumoiltua isompi.

Pori
Oppilas tekemässä tehtäviä koulussa.
Yle

Porin sivistysjohtaja Jari Leinonen valmistelee alaisiaan rajuun säästökuuriin. Syksyllä esillä olleet säästöt ovat pientä verrattuna niihin madonlukuihin, joita kouluilla ja päiväkodeilla on edessä.

– Jos valtionosuusuudistus toteutuu esitetyllä tavalla ja ylimääräisiä rahoja ei saada valtuustolta, joudumme leikkaamaan 2015 kouluilta 1,5 miljoonaa ja päiväkodeilta 1,5 miljoonaa euroa. 2016 summa on 2,5 miljoonaa euroa säästöjä kummastakin erikseen, Leinonen arvioi.

Miljoonien lisäsäästöt

Vielä syksyllä Leinonen arvioi koulujen kolmen lähivuoden sopeutustarpeeksi vain kolme miljoonaa euroa. Tähän päälle on tullut valtionosuuksien uudistaminen, joka on iskemässä Poriin voimakkaasti.

– Tilanne on nyt kolme kertaa pahempi kuin vielä syksyllä ajateltiin, Leinonen sanoo.

Tilanne on nyt kolme kertaa pahempi kuin vielä syksyllä ajateltiin.

Sivistysjohtaja Jari Leinonen

Kouluista ja päiväkodeista aletaan etsiä säästöjä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Tiedotustilaisuuksia henkilöstölle pidetään helmikuun alussa.

Säästökohteet vielä avoinna

Kasvatus- ja opetusvirastossa ei vielä tahdota lyödä lukkoon säästökohteita. Ainoastaan kiistelty kouluverkkouudistus on Leinosen mukaan pakko saada tehtyä.

– Kouluverkkoa uudistamalla saadaan kuitenkin vain kolmasosa säästöistä, Leinonen sanoo.

Odotettavissa on, että Porissa joudutaan leikkausten tielle: ryhmäkokojen kasvattaminen, valinnaisuuden raju leikkaaminen ja kaiken vapaaehtoisen toiminnan karsiminen ovat vaihtoehtoja.

Myös kouluverkkouudistus pitää tehdä keväällä, tai muualta joudutaan etsimään vielä isompia säästöjä. Syksyllä kahden lukion sulkemisesta ei vielä saatu päätöstä aikaan kaupunginvaltuustossa.

Syksyllä esillä ollut kouluverkkolista alakouluineen ja lukioineen on tulossa todennäköisesti sellaisenaan uudelleen käsittelyyn keväällä.

Valtion leikkaukset osuvat lapsiin ja nuoriin

Sivistysjohtaja Jari Leinonen arvioi, että Porissa ei vielä ole ymmärretty, miten merkittäviä säästöjä lasten ja nuorten kasvatukseen on kohdistumassa. Häntä pelottaa, että hallituksen uumoilemat uudet miljardisäästöt vielä lisäävät säästötarvetta.

Kouluverkkoa uudistamalla saadaan vain kolmasosa säästöistä.

Sivistysjohtaja Jari Leinonen

– Kun valtio leikkaa, säästöt kaatuvat aina kunnille ja opetustoimelle. Valtion pitäisi harkita tarkemmin, onko tämä oikea tapa toimia, aiheuttaa paniikkia, Leinonen sanoo.

Säästöjä etsitään kevään aikana

Porin kaupunginhallitus on pyytänyt Porin hallintokunnilta säästöesitykset kevään aikana. Esimerkiksi lomautuksista ei vielä ole haluttu puhua.

Irtisanomisiin Porissa ei voida Noormarkku-sopimuksen takia ryhtyä ainakaan ennen vuodenvaihdetta. Jos tuolloin Lavia liitetään Poriin pakolla, kuten valtiovarainministeriö on suunnitellut, työntekijöiden irtisanomissuoja jatkuu viisi vuotta.