1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Lehdet: USA saattaa hyödyntää urkinnassaan Angry Birds -sovellusta

Edward Snowdenin vuotamien tietojen perusteella turvallisuusvirasto NSA:lla on mahdollisuus kerätä tietoja muun muassa älypuhelinten erilaisista pelisovelluksista.

Kuva: Yle

Yhdysvaltain kansallisella turvallisuusvirastolla NSA:lla on mahdollisuus hyödyntää tiedonhankinnassaan älypuhelinten sovelluksien keräämiä tietoja. The Guardianin ja The New York Timesin mukaan urkinnassa saatetaan käyttää muun muassa Angry Birds -pelisovelluksesta tai Googlen karttasovelluksista saatavia tietoja.

Myös Britannian signaalitiedustelulla GCHQ:lla on mahdollisuus saada näitä älypuhelinten sovelluksien avulla kerättyjä tietoja. Lehtien mukaan sovelluksista saatavia tietoja voivat olla esimerkiksi käyttäjän ikä, sukupuoli, siviilisääty, koulutus, oleskelupaikka tai seksuaalinen suuntautuminen.

Lehtitiedot pohjautuvat tietovuotaja Edward Snowdenin paljastuksiin. Snowdenin vuotamien asiakirjojen mukaan NSA on käyttänyt suuria summia rahaa kehittäessään kykyään hyödyntää sovellusten keräämää dataa.

Erityisen hyväksi tietolähteeksi tiedustelupalveluille on lehtien saamien tietojen mukaan osoittautunut Millennial Media -mainosalusta, joka on kertonut tekevänsä yhteistyötä muun muassa Angry Birds -pelin kehittäneen suomalaisen Rovio-yhtiön kanssa. Rovion edustaja sanoo The Guardianin haastattelussa, ettei yhtiö ole ollut tietoinen NSA:n tai GCHQ:n urkintaohjelmista.