1. yle.fi
  2. Uutiset

Ihalainen kaipaa valtion omistajapolitiikkaan ryhtiliikettä

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) mielestä valtiolla on oltava sananvaltaa omistamissaan yrityksissä. Ihalainen on valmis harkitsemaan jopa hallintoneuvoston tai sen tapaisen toimielimen palauttamista joihinkin valtionyhtiöihin.

politiikka
Työministeri Lauri Ihalainen.
Työministeri Lauri Ihalainen.Yle

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) toivoo valtion omistajapolitiikkaan uudenlaista, aktiivisempaa otetta.

– Valtio voisi olla aktiivinen omistaja. Yksityiseltä sektorilta voisi ottaa esimerkkiä, siellä omistajat ovat aina aktiivisia, Ihalainen sanoo.

Keskustelu valtion omistajapolitiikasta kiihtyi jälleen viime viikolla, kun teräsyhtiö Rautaruukki kertoi yhdistymisestään ruotsalaisen kilpailijansa SSAB:n kanssa. Kaupan seurauksena määräysvalta Rautaruukissa siirtyy ruotsalaisille.

Ihalaisen mielestä valtio-omistajan ei pidä sotkeutua yritysten operatiivisiin päätöksiin, mutta suurissa strategisissa linjauksissa pitää olla omistajalla sananvaltaa. Jopa lakkautettuja ja huonossa huudossa olleita hallintoneuvostoja pitäisi voida Ihalaisen mielestä harkita uudelleen.

– Jos ei hallintoneuvosto, niin sen tapainen elin voisi olla hyvä, jopa sen yhtiön kannalta. Onko menty toiseen äärimmäisyyten, kun niistä kaikista haluttiin pois? Ihalainen kysyy.

Ihalainen toivoo myös, että henkilöstö voisi osallistua nykyistä paremmin päätöksenteon valmisteluun valtionyhtiöissä. Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi henkilöstön edustajien nimittämistä yrityksen hallitukseen.

Kaiken kaikkiaan Ihalainen toivoo, että omistajapolitiikan suuret linjat vedettäisiin yli vaalikauden ja yli hallitus–oppositio-rajan.

– Kun tulee yksittäisiä tapauksia, niin oppositio aina varmuuden vuoksi ampuu kaikki alas ja hallitus puolustaa, kun pitäisi käydä keskustelua siitä, mikä on meidän iso linja.

Lue seuraavaksi