1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meksiko nappasi Temppeliherrojen ritarin

Huumekartellin johtohahmo pidätettiin ilman vastarintaa. Temppeliherrojen ritarit ovat kiristäneet suojelurahoja yrittäjiltä ja viljelijöiltä.

Ulkomaat

Meksikon poliisi on pidättänyt yhden maan etsityimmistä huumepomoista. Läntisessä Michoacánin osavaltiossa toimineen, Temppeliherrojen ritareiksi kutsutun huumekartellin johtohahmo Dionicio Loya Plancarte pidätettiin ilman vastarintaa Morelian kaupungissa.

Hän on huumekartellin pidätetyistä jäsenistä toistaiseksi korkea-arvoisin.

– Tämä on menestys, hallitus tekee työnsä ja olemme onnellisia, sanoo kodinturvajoukkoihin pestautunut Hipolito Mora uutiskanavava Mileniolla.

Temppeliherrojen ritarit eli Caballeros Templarios on kiristänyt suojelurahoja yrittäjiltä ja viljelijöiltä. Viimeksi kuluneen vuoden ajan raskaasti aseistetut kodinturvajoukot ovat taistelleet kartellia vastaan aiheuttaen pelkoja Michoacanin osavaltion luisumisesta hallitsemattomaan tilaan.

Pidätyksen kanssa samaan aikaan Meksikon sisäministeriö ilmoitti kodinturvajoukkojen yhdistämisestä valtion puolisotilaallisiin joukkoihin. Ilmoitus on aiheuttanut huolta, sillä Latinalaisessa Amerikassa on ollut tapauksia, jolloin laillisen aseman saaneet kodinturvajoukot ovat käyttäneet valtaansa väärin.

Alun perin hallitus halusi kodinturvajoukot aseista, mutta nyt turvallisuusviranomaiset eivät aiokaan puuttua niiden toimintaan.

Dionicio Loya Plancarte tunnetaan myös El Tiona, "setänä". Viranomaisten mukaan mies piileskeli komerossa pidätyksen hetkellä. Pidätykseen johtavista tiedoista oli luvattu 30 miljoonan peson eli yli puolentoista miljoonan euron palkkio.

Loya Plancartea epäillään huume- ja rahanpesurikoksista sekä järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Kodinturvajoukkoihin kuuluva La Ruanan asukas Ramon Contreras uskoo "sedän" pidätyksen satuttavan huumekartellia. Hänen mielestään kuitenkin kaikki kartellin pomot on pidätettävä, jotta rikollistoiminta halvaantuu – mukaan lukien perustaja "El Chayo".

– Hän on yhä elossa, siitä on todisteita, Contreras sanoo uutistoimisto AP:lle.

Nazario "El Chayo" Moreno kuoli hallituksen mukaan tulitaistelussa 2010, mutta yleisesti tätä ei Meksikossa uskota.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi