Kesko ja SOK tutkivat Finnwatchin tulokset

Kansalaisjärjestö Finnwatch syyttää thaimaalaista ananasmehutoimittajaa vakavista ihmioikeusloukkauksista. SOK ja Kesko aikovat selvittää tehtaan oloja.

Kotimaa
Ananasrenkaita.
Finnwatch arvostelee yhä ankarasti S-kaupalle, Keskolle ja Lidlille ananasmehua ja tonnikalaa tekevien tehtaiden työoloja.Arja Lento / Yle

Kansalaisjärjestö Finnwatch nosti vuosi sitten julkisuuteen kauppaketjujen omien, halpojen merkkituotteiden tuottamiseen liittyvät ongelmat. Nyt Finnwatch on tehnyt seurantaraportin ja arvostelee yhä ankarasti S-kaupalle, Keskolle ja Lidlille ananasmehua ja tonnikalaa tekevien tehtaiden työoloja.

Thaimaalaisen Vita Food Factory-tehtaassa valmistetaan ananasmehutiivistettä, joka alihankkijoiden kautta päätyy suomalaisten kauppaketjujen SOK:n, Keskon ja Tuko Logisticin kauppojen hyllyille.

Kyseisen tehtaan mehukonsentraattia on käytetty viime vuonna Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-mehuihin.

Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo on tutkimuksen löydöksistä järkyttynyt. Hänen mukaansa ne ovat selvässä ristiriidassa Keskon käyttämän auditointifirman eli tehtaan vastuullisuutta mittaavan yrityksen selvitysten kanssa.

Kesko aikoo tarkistuttaa kansalaisjärjestön tulokset.

– Keskustelu täytyy nyt käynnistää myös sen tehtaan kanssa ja sen auditointifirman kanssa. Ja varmaan tulee sitten jossain vaiheessa ajankohtaiseksi se, että joko me tai meidän tavarantoimittaja käy siellä paikan päällä, Kalervo sanoi Yle Uutisille.

Myös SOK aikoo tutkia tilanteen.

– Valvontaraportti kyseiseltä tehtaalta on vuodelta 2012. Ihan varmasti tullaan uudelleenvalvonnat vaatimaan, sanoi SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen.

Kesko on alkanut selvittää laajemmin mitä riskimaista tulevia ainesosia löytyy sen omista merkkituotteista. Kalervon mukaan työ kestää kauan, koska kyse on tuhansista tuotteista.

– Täytyy tehdä se kriittisyysjärjestyksessä, että nähdään mitkä on kriittisimpiä ainesosia tai alkuperämaita ja sen mukaan lähteä sitten ihan tuote tuotteelta, ainesosa ainesosalta selvittää niitä ja edellyttää edellyttää vastuullisuusvarmennuksia, Kalervo totesi.

Myös SOK on tiukentanut vaatimuksiaan valvonnasta.

– Aikasemmin meidän valvonta kohdistui suoriin ostoihin riskimaista. Nyt me ulotetaan nämä vaatimukset aina riskimaissa tuotettuihin raaka-aineisin saakka. Tämä työ vie aikaa ennen kuin ne muutokset rupevat käytännössä näkymään, Rankinen sanoi.