Näkökulma: Ripaus ihmisrakkautta tekisi hyvää tylylle Heinolalle

Heinolassa ei ole ennenkään syntynyt hyvää jälkeä, kun johtavat poliitikot ja johtavat virkamiehet ovat hoitaneet asioita niin sanotusti eri raiteilla. Maakuntaradion päällikkö Päivi Kuisma pohtii suunvuorossaan Heinolan pyrkimyksiä lisätä asukaslukuaan.

Näkökulmat
Päivi Kuisma
Juha Tanhua / Yle

Hyvää jälkeä ei Heinolassa syntynyt tälläkään kertaa, kun kaupunki ryhtyi murehtimaan asukaslukunsa jatkuvaa pienenemistä.

Siinä pelossa, että kuihtuva Heinola menettäisi oikeutensa järjestää omat sosiaali- ja terveyspalvelunsa, poliitikot päättivät näyttää kaapin paikkaa ja perustivat asukaslukutoimikunnan pelastamaan tilannetta.

Virkamiehet vastustivat ja pelkäsivät pahinta. Lopulta ihan syystä.

Asukaslukutoimikunnan piiristä on pulpahtanut ilmoille toinen toistaan räväkämpiä kepulikonsteja Heinolan asukasluvun ripeäksi nostamiseksi.

Virkamiehet vastustivat ja pelkäsivät pahinta. Lopulta ihan syystä.

Viimeisimmäksi toimikunnan puheenjohtaja Timo Ihamäki näytti oikein kunnolla kaapinpaikan ja laskelmoi, tunnetuin seurauksin, Heinolan turvautuvan hyvien ja terveiden pakolaisten vastaanottoon asukasluvun nostamiseksi.

Kertaheitolla kaupunki pääsi valtakunnan julkisuuteen, ja isommissakin piireissä saatettiin miettiä, kykeneekö Heinola todella hoitamaan sosiaali- ja terveyspalvelunsa ihan itse.

Vahvistunutta tylyn kaupungin mainetta Heinola ei hetikohta kykene paikkaamaan Ihamäen nöyrällä anteeksipyynnöllä, ties kenelle. Eikä edes sillä, että oma Kokoomus-ryhmä ilmoittautui anteeksiantajaksi.

Mutta olisiko Ihamäen ehdotuksessa jotakin kannatettavaakin?

Ely-keskuksen eli valtion viranomaisen mielestä ainakin on. Valtio on lirissä, kun pakolaisia pitäisi ottaa, mutta kunnat eivät halua.

Ely-keskuksessa Ihamäen ulostuloa on pidetty hyvänä ja siellä odotetaan Heinolan esitystä pakolaisten vastaanotosta. Tarjoaahan hämäläisistä kunnista vain Lahti, Hämeenlinna ja Janakkala sijoituspaikan noin 70 pakolaiselle ja turvapaikanhakijalle. Humanitäärisen avun tarve olisi suunnattomasti suurempi.

Sisäänpäin lämpiävän ja kuihtuvan kaupungin vireystilaan saattaisivat muualta tulleet ihmiset sittenkin tuoda hyvän nosteen.

Valtiolla on valmius avustaa Heinolaa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotossa. Mutta onko Heinolalla valmius järjestää uusille asukkaille asunnot, opetus, hoito, koulutus ynnä muut tavalliseen elämään liittyvät palvelut?

Miksei olisi?

Heinolaanhan kaivataan uusia asukkaita. Sisäänpäin lämpiävän ja kuihtuvan kaupungin vireystilaan saattaisivat muualta tulleet ihmiset sittenkin tuoda hyvän nosteen. Ja sitäpaitsi ripaus ihmisrakkautta ei olisi pahitteeksi tylyn kaupungin maineelle.