Simo tekee itselleen korkokenkiä

Entinen poliisi Simo Nousiainen työskentelee nyt suutarina. Hän valmistaa kenkiä mittatilauksena, ja pitää suomalaisten suhtautumista kenkiin aliarvostavana. Parhaillaan hän tekee korkokenkiä – itselleen.

ilmiöt
Suutari Simo Nousiainen keskeneräisen kengän kanssa.
Elina Kinos / Yle

Jo ilmasto sanelee, että suomalaisen kaapista pitää löytyä kenkiä erilaisiin keleihin ja tarkoituksiin.

– Yksi italialainen sanoi tässä, että mikä teitä suomalaisia vaivaa: teillä on kylmä, synkkä ja pitkä talvi, ja te vedätte päällenne vain mustaa, teidänhän pitäisi tulittaa väreillä. Ja mustia ovat kengätkin Suomessa, sanoo suutari Simo Nousiainen.

Nousiainen pitääkin erityisesti naisten kenkien valmistamisesta.

Miehillä rajuin veto ovat ruskeat kengät.

Simo Nousiainen

– Naiset uskaltavat käyttää värejä paljon enemmän. Miehillä rajuin veto ovat ruskeat kengät, mutta nekään eivät saa olla kovin huomiota herättävät, hän sanoo.

Simo Nousiaisen tekemä vihreä kävelykenkä.
Nousiaisen vihreät kävelykengät.Elina Kinos / Yle

– On näitä hokemia, kuten rumat ne vaatteilla koreilee. Minun näkökulmastani ne ovat järjenvastaisia, vaikka olen ehkä vähän puolueellinen sanomaan. Olen taiteilijasuvusta ja aina arvostanut kauneutta kaikissa muodoissaan. Jokainen ihminen kaipaa mieltä ylevöittävää kauneutta, hän jatkaa.

Kenkä on kuin viski

Nousiainen vertaa kenkiä viskeihin.

– Voit juoda Jack Daniel'sia jäillä. Se on ihan hyvää siihen asti kun maistat jotain 21 vuotta kypsytettyä Highland Parkia, sen jälkeen JD maistuu kitkerältä tynnyrinpesuvedeltä, koska tiedät paremmasta. Kenkien kanssa on vähän sama, mittakenkä ja kaupan kenkä ovat kaksi eri maailmaa, hän sanoo.

Nousiainen sanoo tekevänsä kenkiä henkilökohtaisella tasolla. Silloin kenkien arvokin muuttuu.

Ensimmäistä kertaa näin kun nainen itkee ilosta kun saa panna kengät jalkaan.

Simo Nousiainen

– Yhdelle tytölle tein punaiset, vasikannahkaiset polven alle ulottuvat saapikkaat, sellaiset, joita Tolkienin haltia voisi pitää. Ensimmäistä kertaa näin, että nainen itkee ilosta, kun saa panna kengät jalkaan, hän nauraa.

Teossa korkokengät itselle

Nousiainen on tehnyt uraliikkeen poliisista suutariksi.

– Minulla on kova suojeluvietti ja auttamisen halu, sitä kautta ehkä ajauduin poliisiksi. Mutta kaikkein vahvimpia piirteitäni ehkä on luovuus, että on ylitsepääsemätön visio, josta ei pääse eroon ennen kuin sen toteuttaa, hän kertoo.

Työpöydällä lepäävät keskeneräiset punaiset korkokengät.

Simo Nousiainen.
Simo Nousiainen työnsä ääressä.Elina Kinos / Yle

– Teen niitä itselleni. Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta korkokengillä kävelystä tai valmistamisesta. Haluan tietää, miten tehdään korkokengät niin, että ne ovat yhtä aikaa hemmetin hyvännäköiset ja hyvät jalassa, hän sanoo.

– En halua, että kukaan joutuu kompuroimaan minun tekemissäni kengissä. Tiedän, että minultakin tullaan näitä kysymään, joten on pakko ottaa omakohtaisesti selvää, miten niistä tulee hyvät, hän jatkaa.

Nousiaisen mukaan kenkä voi olla taideteos, mutta ennen kaikkea käyttöesine.

– Sen täytyy toimia, muuten sen arvo on vain vitriinissä. Minä en halua tehdä sellaisia kenkiä, jotka ovat vain kauniita esineitä. Ei sellainen ole enää kenkä, hän sanoo.