Valokuvaaja mehutehtaan oloista: "Hedelmät lilluvat ruskeassa vedessä"

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi vieraili thaimaalaisissa mehutehtaissa, joista useat suomalaiset kaupat tuovat ananasmehunsa. Koutaniemen mukaan Finnwatchin raportin väitteet ihmiskaupasta ja pakkotyöstä tehtaissa olivat hyvin näkyvissä.

Aamu-tv
Vita Food Factory-tehtaan työntekijä tammikuussa 2014.
Vita Food Factory -tehtaan työntekijä tammikuussa 2014.Meeri Koutaniemi
Valokuvaaja Meeri Koutaniemi.
Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kuvasi elintarviketehtaiden oloja Thaimaassa. Työntekijät paljastivat karuja työoloja. Yhtenä työtehtävänä oli vaihtaa vanhentuneita päivämääriä uusiin.

Koutaniemi kävi tammikuun alussa kuvaamassa valokuvia Finnwatchin raporttiin. Tehtaan sisälle hän ei päässyt, mutta sai kuvata työntekijöiden asuinalueella ja haastatella työntekijöitä.

- Siellä oli burmalaisia paperittomia siirtolaisia, jotka olivat tulleet ihmiskaupan uhreina Thaimaahan töihin. Kaikkien tarinoista huokui toivottomuus ja ihmisoikeuksien puute. He eivät saa ylityökorvauksia tai sairauspäivärahaa, eivät edes pitää työlupaa tai passia itsellään, kertoo Koutaniemi.

Työntekijät kertoivat myös nähneensä tehtaassa lapsia töissä, väkivaltaa ja jopa yhden kuolemantapauksen. Tehtaan työolot ovat kurjat.

Yhden työntekijän tehtävänä oli vaihtaa vanhentuneet päivämäärät uusiin.

Meeri Koutaniemi

- Kiipesin aidalle ja näin, kun hedelmät lilluivat avokatoksessa ruskeassa vedessä. Se oli todella epähygienisen näköistä. Yhden työntekijän tehtävänä oli vaihtaa vanhentuneet päivämäärät uusiin.

Velkaorjuus ja eroraha estävät lähdön

Jos työntekijät haluavat lähteä pois tehtaasta, heidän on maksettava 70 euron eroraha. Lisäksi monillaon valmiiksi velkaa burmalaisille työnvälittäjille.

Vita Food Factory-tehtaan työntekijöiden kodit.
Vita Food Factory -tehtaan työntekijöiden koteja.Meeri Koutaniemi

- Työntekijät maksavat 250 euroa pääsystä Thaimaahan. Summaa vähennetään pikkuhiljaa palkasta, pakkotyö ja velkaorjuus kestää jopa puolitoista vuotta, kuvailee Koutaniemi.

Työntekijät kertoivat myös, että valittaa ei voi, koska poliisi, tehtaan johto, työnvälittäjät ja mafia toimivat yhteistyössä.