Väitöstutkimus: Lasikuitu sopii kasvoproteeseihin

Lasikuiturunko on käyttökelpoinen materiaali, kun esimerkiksi onnettomuuden uhrille tarvitaan kasvoproteesi. Tämä selviää Turun yliopiston väitöstutkimuksesta.

tiede

Kevyt lasikuitu sopii kasvoproteeseihin. Hammaslääketieteen lisensiaatti Rosita Kantolan väitöstutkimuksen mukaan lasikuiturungon etuna on se, että proteesi pystytään korjaamaan helposti. Lasikuitukomposiittia on tähän asti käytetty muun muassa hammasproteeseissa, hammaspaikka-aineessa ja luuta korvaavissa kalloimplanteissa.

Tutkimuksessa kasvoproteesi valmistettiin ihonvärisestä silikonista ja lasikuitumuovisesta tukirungosta. Lasikuitumuovi on kevyt, ja proteesin reunoista saatiin joustavat. Tähän asti yleisesti käytetty akryyli on painavaa, jäykkää ja siten epämukava käyttää.

Lasikuiturunkoisia kasvoproteeseja on jo käytössä sekä Turun yliopistollisen keskussairaalan että Vaasan keskussairaalan potilailla. Rosita Kantolan mukaan kasvoproteesipotilaita on Suomessa joitakin kymmeniä vuosittain.

Kasvoproteeseja tehdään korvaamaan kasvaimen tai tapaturman takia menetettyä kudosta, esimerkiksi korvaa, nenää tai silmää niissä tapauksissa, joissa kirurginen korjausleikkaus ei ole mahdollinen. Kasvoproteeseilla voidaan peittää myös synnynnäisiä epämuodostumia ja sotavammoja.

Tutkimus kuuluu BioCity Turun biomateriaalitutkimusohjelmaan. Väitös tarkastetaan perjantaina 31. tammikuuta Turun yliopistossa.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote